Vad är roaming?

När ska man ha roaming på?

Innan du reser utanför EU/EES-området är det bra att tillfälligt stänga av roaming, eftersom kostnaderna ofta är höga. Om du vill surfa rekommenderar vi att du köper till ett surfpaket inför resan, eller när du landat på resmålet (du får ett sms med instruktioner).

Är roaming gratis?

EU:s roamingregler innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter. Du betalar lika mycket som hemma för samtal (till mobil eller fast telefon), sms och surf. Det kostar heller inget extra att ta emot samtal eller sms i utlandet.

Är roaming dyrt?

Roaming utomlands kan bli dyrt

– Om man befinner sig i gränstrakter ska man vara försiktig, säger Fredrik Kapper på Post- och telestyrelsen. Den 15 juni 2017 togs roamingavgifterna bort för samtal och mobilsurf när du befinner dig utomlands inom EU (samt EES-länderna Norge, Island och Lichtenstein).

Vad händer om man har roaming på i Sverige?

Så fort du reser till ett annat land kommer din mobil att ansluta sig till en operatör i det landet. Då kommer du att få ett SMS från din svenska operatör som meddelar dig om hur mycket du kan surfa för – om du har fri surf i Sverige. Dataroaming är att datasurfa via en annan operatör utomlands.

Är mobildata samma som roaming?

Vad är skillnaden mellan mobildata och roaming? Roaming innebär att man lånar en annan operatörs mobilnät. När du reser utomlands och inte kan komma åt det nätverk som ditt mobilabonnemang är kopplat till kan du använda roaming för att surfa i stället för mobildata. Inom EU/EES gäller fri roaming.

Vad ska man stänga av på mobilen när man åker utomlands?

Android. Välj Inställningar –> Trådlöst och nätverk –> Mobila nätverk. Avmarkera i menyn: Dataroaming, anslut till datatjänster vid roaming.

Hur mycket kostar det att surfa utomlands?

Det är gratis att surfa inom EU och EES

Enligt EU:s roamingregler som infördes 2017 får du surfa i ett annat EU- eller EES-land till samma kostnad som i Sverige. Det innebär alltså att du inte betalar något extra för att surfa i utlandet.

Vad kostar det att ta emot samtal från utlandet?

Att ta emot samtal från utlandet kostar inte dig något, så länge du befinner dig inom EU. Då är det personen som ringer som betalar taxan för samtalet enligt dennes operatörs prislistor.

Vem betalar om man ringer från utlandet?

Om du befinner dig utanför Europa, du blir uppringd och svarar, så får du själv betala för samtalet. Den som ringer dig betalar vanlig mobiltaxa, men du själv får stå för mellanskillnaden från Sveriges gräns till det land där du befinner dig.

Vad kostar det att ringa i Europa?

0,032 euro per minut för samtal (plus moms) 0,01 euro per sms (plus moms) 3 euro per GB data (plus moms)

Vad kostar det att surfa i England?

Priserna är per minut. Samtal och meddelanden till Premium-/betalnummer debiteras enligt operatörens taxa.

Priser i Storbritannien.
Abonnemang & kontantkort
Surf
Surfa* Med abonnemang: Som hemma Med kontantkort: 39 kr/dygn (0,25 GB)
Samtal
Ringa 9 kr/min

7 rader till

Är det gratis att ringa inom EU?

Om du däremot befinner dig i Sverige och ringer till ett nummer inom EU/EES betalar du standardpris. Om du befinner dig inom EU/EES och ringer till ett land som inte ingår i EU/EES kostar det 8,95 kr/min. Till exempel om du befinner dig i Spanien och ringer till USA.

Hur får man igång roaming?

Problem att surfa i mobilen utomlands
  1. Gå till Inställningar och välj Mobilnät.
  2. Välj Alternativ för mobildata.
  3. Gå in på Aktivera 4G och välj Av.
  4. Aktivera Data-roaming.

Vad är dataroaming Telia?

SÅ FUNKAR ROAMING EUROPA. Om du ringer och skickar meddelanden inom EU/EES gör du det till samma pris som hemma i Sverige. Du surfar också som hemma med det som ingår i din månadssurf, upp till 50 GB/mån.

Kan man använda mobildata utomlands?

Enkelt uttryckt innebär den att om du tecknar ditt abonnemang inom EU ska du kunna nyttja mobildata inom EU utan en extra kostnad. Detta innebär dock inte att det är fri surf inom hela Europa, en vanlig missuppfattning. Har du 10 GB surf på ett Svenskt abonnemang så ska du kunna nyttja detta i övriga Europa också.

WikiPIT: What is Roaming?

Roaming explained

What is Data Roaming ? || Explained

Lämna en kommentar