Vad är router?

Vad är en router och hur fungerar den?

En router är en elektronisk apparat som gör att du kan koppla upp dig till internet på din dator, mobil, surfplatta och koppla dig till din trådlösa skrivare. Med en trådlös router behöver du inte någon kabel, du kan använda dig av ett trådlöst nätverk (WiFi) för att surfa online, streama filmer och arbeta.

Vad är skillnaden mellan wifi och router?

Det är inte helt ovanligt i dagligt tal att man använder modem och router helt utbytbart med varandra. Dock så gör ett modem och en router två separata saker. Modemet ansluter datorn till internet medan routern tillåter att flera enheter kan dela samma internetanslutning.

När behöver man router?

Med en trådlås router behöver du inte ansluta enheten kabel utan du kan använda dig av ett trådlöst nätverk (WiFi) för att surfa, streama och spela spel online. Routern sammankopplar även olika nätverk och enheter emellan varandra så att du till exempel kan ansluta en skrivare och skriva ut dokument från din dator.

Måste man ha ett modem till en router?

Förutom en router behöver du också ett modem för att kunna dela det mobila bredbandet. En ny router har ofta ett inbyggt modem medan äldre varianter inte har det. Om din router inte har ett inbyggt modem måste du skaffa ett externt USB-modem som du stoppar in i routern.

Är router och modem samma?

Modemet har till skillnad från routern ingen filtrering eller brandvägg och därför kan eventuella angripare inte stoppas med ett modem och du måste därför skydda ditt nätverk med annan hårdvara.

Hur går man in i en router?

Steg 1: Öppna webbläsaren och skriv in IP-adressen för routern (192.168.0.1 är standard). Steg 2: Ange användarnamn (admin) och lösenord (tomt som standard), och klicka på OK eller Logga in.

När använder man WiFi?

WiFi innebär att du surfar trådlöst istället för att koppla in en nätverkskabel i din dator. Du kan dessutom ansluta din mobil, surfplatta eller andra enheter till samma bredbandsuppkoppling.

Kan man ha internet utan router?

Med hjälp av Wifi Direct kan du ansluta dina enheter till varandra utan behov ett nätverk. Wifi Direct är en standard som gör att wifi-enheter kan sammankopplas med varandra utan behov av en mellanliggande trådlös åtkomstpunkt eller router.

Är WiFi och bredband samma sak?

Den stora skillnaden mellan wifi och bredband är alltså hur man får sitt internet. Trots att trådlös wifi är det som flest efterfrågar finns det självklart faktorer som påverkar båda alternativen. – Den målgruppen som fortfarande har behov av en kabel är exempelvis gamers som strävar efter korta svarstider.

Hur vet man om routern är dålig?

För att ta reda på om det är routern eller din uppkoppling som krånglar kan du välja att tillfälligt skippa routern. Om du flyttar nätverkssladden från din router till din dator betyder det att du kopplar upp dig trådbundet. Om det funkar kan du dra slutsatsen att det är routern som krånglar.

Hur mycket kostar en router?

Routrar kommer i många utföranden med olika design och prestanda. De har också olika pris, från några hundralappar upp till närmare 10 000 kronor för de allra mest maxade. Att avgöra vad du egentligen behöver kan vara komplicerat.

Hur lång kabel mellan modem och router?

Om avståendet är långt mellan huvudjacket och datorn bör kabeln mellan huvudjacket och modemet hållas kort. Ju längre den kabeln är, desto större blir risken för förlorad hastighet. Nätverkskabeln kan vara upp till 100 meter utan att hastighetens försämras.

Vad är en Fiberbox?

Vad är en fiberbox? Fiberboxen delar upp och kvalitetssäkrar bandbredden för data, telefoni och tv. Det gör att kapaciteten i ditt uttag kan ökas om du surfar, ringer och tittar på tv samtidigt. Tv-bilden blir inte sämre när någon ringer eller spelar spel över internet.

Hur kopplar man in en router till ett modem?

För att lyckas med detta bör du placera routern i samma rum som du har ditt nätverksuttag eller modem. Koppla in strömkabeln i ett uttag och i din router. Gör sedan detsamma med nätverkskabeln, vilken kopplas in i nätverksuttaget eller modemet samt i routern. Du bör nu se att ikonerna på routern börjar lysa och blinka.

Datorskola: Routerguide

Hur fungerar hemmanätverk?

Routrar: 5 saker du bör tänka på innan köpet

Lämna en kommentar