Vad är runflat däck?

Nokian Tyres FRT (Flat Run Technology) är en specialkonstruktion som gör att det går att köra med däcken även utan lufttryck. Vissa biltillverkare använder enbart FRT-däck på sina bilar för att garantera att bilen går att köra till närmaste bilverkstad även efter en punktering.

Är Runflat däck bra?

Man brukar generellt kunna köra 50-80km till vilket ger dig tid att ta dig till däck verkstan. Konstruktionen bakom ett Runflat däck är mycket robust då man skapat däcket med förstärkta sidoväggar vilket ger däcket en ökad styvhet som därmed ger däcket kraften att klara sig länge utan luft.

Hur vet man om man har Runflat däck?

Punkteringsfria däck har en till specialmärkning. Det kan dock variera lite beroende på tillverkaren. Märkningen kan till exempel vara ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP för noll lufttryck, eller DSST. Eller helt enkelt ”RUNFLAT.” Men det finns alltid en specialmärkning på däckets sidovägg.

Varför Runflat däck?

Punkteringsfria däckRunflat (RFT)

Om du råkar ut för en punktering eller om däcket tappar lufttrycket kan det vara svårt att behålla kontrollen över sin bil. Med punkteringsfria däck (Runflat däck) slipper du att stanna mitt i trafiken för att byta däck och du kan istället tryggt ta dig till närmaste verkstad.

Är punkteringsfria däck bra?

Vad är fördelen med punkteringsfria däck? Det finns ingen anledning att bära runt på ett reservhjul. Det betyder att du kan få mer bagageutrymme och att bilen är lättare i sin helhet, vilket i sin tur sätter mindre press på bromsarna och gör bilen mer ekonomisk med mindre bränsleförbrukning.

Hur långt kan man köra med Runflat?

Med Nokian Run Flat/Flat Run däck kan man fortsätta att köra cirka 5 mil med full last efter en punktering. Om bara föraren finns i bilen kan man köra upp till 15 mil med bilen. Maxhastigheten är 80 km/t, men vid halt väglag rekommenderas max 50 km/t.

Kan punkteringsfria däck explodera?

Om du använder denna typ av däck kan du dessutom klara dig utan reservdäck, vilket sparar plats, samt minska bränsleförbrukningen. Utvecklingen av säkra däck som inte exploderar började redan på 1930-talet.

Hur märker föraren att fälgen är inte är riktigt rund?

Värst är väl om fälgen inte är rund. Kastar den däremot lite i sidled så kanske det inte är hela värden. Men det fixar dom antingen med riktning eller svarvning beroende på felet.

Hur använder man Däckfix?

Aerosolen innehåller propan/butan som sedan blåser upp däcket från mjukt (inget tryck) till körklar. Produkten ger en permanent lagning på alla typer av däck, med eller utan slang. CRC Punkteringsspray FIX är idealisk i en nödsituation när det är obekvämt eller till och med farligt att byta ett punkterat hjul, t.

Vad händer om man kör med för lite luft i däcken?

Lufttrycket påverkar även hur länge du kan köra med däcken. För lågt lufttryck ökar däckslitaget och även risken för däckskador. – För lågt lufttryck gör att däckets slitbana blir för varm och därför slits den snabbare. Även däckkonstruktionen värms upp vilket ökar risken för skador, säger Emil Sundholm.

Varför C däck?

Stommen i ett Cdäck skapar en ökad stabilitet under körning samt när husbilen står stilla. Detta är att föredra för dig som vill öka din säkerhet ute på vägarna. Detta är däck som klarar en högre vikt än vid en personbil. Med Cdäck kan du känna dig trygg i att du har däck som håller dig säker.

Vad kostar det att sätta på nya däck på fälg?

Vi bjuder på frakten när du köper paket med kompletta hjul (däck+fälg). Du hittar kompletta hjul till din bil här.

Däckfrakt.
Per styck Per 4 stycken
Däck 69:- 276:-
Fälg 69:- 276:-
Kompletta Hjul 69:- Fri frakt

Måste man ha punkteringsfria däck på BMW?

En BMW blir oftast väldigt nervös och allmänt otrevlig på vägen redan när man blandar olika däckfabrikat eller t om däckmodeller från samma tillverkare. Så rådet är att köra antingen på RFT (av samma märke/modell) eller vanliga däck (av samma märke/modell).

Vad betyder det som står på däcket?

185/65 R 14 86 T XL

Hastighetsklassen anger den högst tillåtna hastigheten för däcket.

Hur långt kan man köra med punktering?

En del fabrikat kräver specialfälgar men det går att eftermontera punkteringsfria däck på vanliga fälgar. Av säkerhetsskäl bör bilen vara försedd med däcktrycksövervakning. Hur långt du kan köra med ett punkterat däck är beroende av bilens last, men som regel 5–20 mil.

CNET On Cars – Smarter Driver, Understanding run-flat tires

DIFFERENCE BETWEEN RUN FLAT TIRES AND NOT RUN FLAT TIRES

DriveGuard – Run-Flat Technology

Lämna en kommentar