Vad är sammandragningar?

Livmodern är en muskel. Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. Det kallas för sammandragningar. När barnet ska födas fram drar livmodern ihop sig.

När kan man börja känna sammandragningar?

Livmodern har i vanliga fall sammandragningar cirka 4–5 gånger i dygnet redan från och med graviditetsvecka 28–30. Hos vissa börjar sammandragningarna till och med tidigare. Frekvensen för sammandragningarna är inget tecken på risk för en för tidig förlossning. Smärtfria sammandragningar är vanligen ofarliga.

Vad menas med sammandragningar?

När du upplever sammandragningar så tror man att det är kroppens sätt att träna livmodermuskeln inför förlossningen. Sammandragningar kan upplevas obehagliga men gör oftast inte särskilt ont, och är vanligast i senare halvan av graviditeten.

Vad orsakar sammandragningar?

Sammandragningar är när livmodern drar ihop sig för att träna inför en förlossning. När det sedan är dags för barnet att födas hjälper livmodern till att stöta ut barnet genom kraftiga sammandragningar som kallas för värkar.

Hur känns en tidig sammandragning?

känns sammandragningar

När du får en sammandragning blir magen hård och putar ut. Sammandragningen startar från olika håll i livmodern. De sprider sig oregelbundet över den. Det kan kännas obehagligt, men brukar inte göra ont.

Kan sammandragningar starta förlossning?

Förlossningens start föregås ofta av oregelbundna, ibland smärtsamma sammandragningar som hos förstföderskor kan pågå i flera dagar. Det här kallas latensfasen. Latensfasen kan ofta komma också när fostervattnet har gått. En viktig uppgift för latensfasen är att mjuka upp livmoderhalskanalen inför förlossningen.

Vad är sammandragningar? Barnmorskan svarar!

SJUKA SAMMANDRAGNINGAR! ☆ Ida Warg vecka 36

Sammandragningar – Clara gravid v. 35

Lämna en kommentar