Vad är sheasmör?

Kan man äta sheasmör?

Sheasmör till mat kan givetvis också användas för alla torra hudpartier över hela kroppen, men kan dessutom användas som matfett istället för smör, både som det är och utblandat med lite flytande olja så det blir mera bredbart.

Är sheasmör bra?

Genom att främja kollagenproduktion hjälper sheasmör stärka förnyelse av hudceller, elasticitet, huduppstramning och förstärkning. Utöver detta, innehåller sheasmör Palmitinsyra, Oljesyra, Stearinsyra och Linolsyra som är näringsrika för huden och hjälper den att bibehålla fuktighet.

Vad kommer sheasmör från?

(Sheasmör benämns i innehållsförteckningar som Butyrospermum parkii butter.) Sheasmör kommer från de fettrika nötterna på det vildväxande sheaträdet, ett stort lågväxande träd med frukter/nötter stora som kastanjer ungefär.

Vad gör sheasmör?

Sheasmörets intensivt vårdande och fuktighetsbevarande egenskaper beror mycket på dess rika konsistens och höga fetthalt. Dessa egenskaper är så effektiva att kvinnor i Ghana har använt sheasmöret i århundraden för att vårda och skydda ansikte, kropp, hår och läppar mot de torra ökenvindarna från Sahara.

Vad kan man använda sheasmör till?

Sheasmör kan hjälpa till att återfuka även den mest spruckna, torra hud. Appliceras på huden, sheasmör tar på sig en oljeliknande textur som lätt absorberas av huden. Den kan hjälpa till att lindra hudtäthet och torr hud genom att återställa fukt. Sheasmör kan användas som fuktkräm året runt.

Kan Nötallergiker äta sheasmör?

Shea- och kokosnöt räknas inte som de nötter som det finns särskilda märkningskrav för. Läs mer om Allergimärkning här. Varken Livsmedelsverket eller Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin avråder personer med någon nötallergi från att äta produkter med sheanöt.

Kan man ha sheasmör i ansiktet?

Sheasmör återfuktar, mjukgör och skyddar ansikte, kropp och hår. Passar även bra för lugna irriterad hud efter rakning eller vaxning. Sheasmör passar utmärkt vintertid för att skydda huden mot kyla och vind. Fungerar också på solskador tack vare sina fuktgivande egenskaper.

Hur tillverkas sheasmör?

Framställning. Nötkärnorna krossas eller mals, varefter fettet utvinns genom kallpressning (<30 °C) eller varmpressning (80–120 °C), av vilka den senare är vanligast och verkar samtidigt reducerande på fettets lukt. Slutligen sker raffinering med filtrering, luktreducering och blekning med hjälp av syror och alkalier.

Ekologiskt sheasmör – 100% ren ekologisk hudvård direkt ur burken!

Syror och baser

Syror

Lämna en kommentar