Vad är sis hem?

SiS särskilda ungdomshem tar emot ungdomar med psykosociala problem, till exempel missbruk och kriminalitet. På våra ungdomshem får ungdomarna vård enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård unga).

Hur hamnar man på SiS hem?

Du har begått ett brott, men eftersom du är så ung har du blivit dömd till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Därför har du kommit till ett av SiS särskilda ungdomshem. Du kommer att få vård och behandling som ska hjälpa dig så att du inte fortsätter att begå brott.

Vad är skillnaden mellan SiS och HVB hem?

En särskild form av HVB är de av staten, genom Statens Institutionsstyrelse (SiS), drivna särskilda ungdomshemmen som skiljer sig från övriga HVB genom att de har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel och att de till del finansieras genom statskassan.

Vad är skillnaden på SiS och LVU?

Drygt 1 000 av dem kommer till SiS. Förra året var medelåldern för ungdomarna hos oss cirka 16 år. Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på något av våra särskilda ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Vad är ett SiS hem för ungdomar?

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger vi barn, ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.

Hur länge sitter man inne på SiS?

Den kan variera mellan 14 dagar och fyra år. Kommunernas socialtjänst har det övergripande ansvaret för ungdomarna. Efter samråd med socialtjänsten bestämmer SiS till vilket ungdomshem den dömde ska komma och hur man ska planera och genomföra verkställigheten.

Finns ungdomsfängelse?

Ungdomsfängelse var i Sverige en form av fängelse för ungdomar som numera är avskaffad. Strafformen utdömdes första gången 1938, och benämningen avskaffades officiellt 1979. Idag finns andra särskilda påföljder för ungdomar såsom ungdomsvård, sluten ungdomsvård och ungdomstjänst inom SiS bedrivs den behandlingen.

Varför placeras man på HVB-hem?

HVB står för Hem för Vård eller boende och kallas oftast HVBhem. För unga är det ett behandlingshem som ska hjälpa dem att komma vidare i livet när hemförhållandena är alltför svåra, eller så handlar det om, som man säger, ”ungdomar på glid”.

Varför placeras barn på HVB-hem?

Syftet med placeringen är att under trygga former träna och förbereda barnet eller den unge för ett vuxenliv i ett eget boende.

Vem får bo på ett HVB-hem?

HVB kan bedriva behandling för barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av behandlingsbehov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis vid missbruksproblem eller normbrytande beteende. Andra HVB har inte behandlingsinnehåll utan ger omvårdnad och stöd till de placerade.

När kan man göra en Hemtagningsbegäran?

En hemtagningsbegäran kan göras närsomhelst. Även om möjligheten att obegränsad är det viktigt att ha i åtanke att en hemtagningsbegäran inte fyller någon funktion förrän du kan uppvisa en varaktig förändring av de omständigheter som föranledde vården.

Vad är socialt nedbrytande beteende?

Med socialt nedbrytande beteende i 3 § LVU menas att den unge beter sig på ett sätt som avviker från samhällets grundläggande normer och som innebär en påtaglig risk för den unges hälsa eller utveckling.

När Tvångsomhändertas barn?

Om ett barn eller en ung person under 21 år far illa kan socialtjänsten i kommunen tvångsomhänderta personen med stöd av lvu. Under 2020 fattades det beslut om tvångsvård inklusive omedelbart omhändertagande för omkring 3 500 barn och unga i Sverige.

Vad tjänar man på SiS?

En annan myndighet som hamnar bland dem som har de lägsta lönerna i kartläggningen är Statens institutionsstyrelse, SiS. Av de tjugo personer på myndigheten som tjänar sämst är majoriteten behandlingsassistenter, med en lön mellan 20 710 och 22 000 kronor i månaden.

Får man använda mobilen på SiS?

Du får använda elektroniska kommunikationstjänster, till exempel telefon och internet, på de tider som gäller på ungdomshemmet. Om personalen bedömer att din behandling påverkas negativt så kan de förbjuda dig att använda elektroniska kommunikationstjänster.

”Jag kommer aldrig komma härifrån” | Tvångsplacerade på SiS-hem berättar

HUR ÄR DET ATT VARA INLÅST PÅ SIS UNGDOMSHEM?

Besök på ett ungdomshem

Lämna en kommentar