Hur hamnar man på SiS hem?
Du har begått ett brott, men eftersom du är så ung har du blivit dömd till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Därför har du kommit till ett av SiS särskilda ungdomshem. Du kommer att få vård och behandling som ska hjälpa dig så att du inte fortsätter att begå brott.
Vad är ett SiS hem?
SiS särskilda ungdomshem tar emot ungdomar med psykosociala problem, till exempel missbruk och kriminalitet. På våra ungdomshem får ungdomarna vård enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård unga).
Vad gör man på SiS?
Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger vi barn, ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.
Vad är SiS förkortning av?
SiS är en förkortning för Statens institutionsstyrelse.
Hur länge sitter man inne på SiS?
Den kan variera mellan 14 dagar och fyra år. Kommunernas socialtjänst har det övergripande ansvaret för ungdomarna. Efter samråd med socialtjänsten bestämmer SiS till vilket ungdomshem den dömde ska komma och hur man ska planera och genomföra verkställigheten.
Finns ungdomsfängelse?
Ungdomsfängelse var i Sverige en form av fängelse för ungdomar som numera är avskaffad. Strafformen utdömdes första gången 1938, och benämningen avskaffades officiellt 1979. Idag finns andra särskilda påföljder för ungdomar såsom ungdomsvård, sluten ungdomsvård och ungdomstjänst inom SiS bedrivs den behandlingen.
Vad är skillnaden mellan SiS och HVB?
En särskild form av HVB är de av staten, genom Statens Institutionsstyrelse (SiS), drivna särskilda ungdomshemmen som skiljer sig från övriga HVB genom att de har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel och att de till del finansieras genom statskassan.
Vad är skillnaden på SiS och LVU?
Drygt 1 000 av dem kommer till SiS. Förra året var medelåldern för ungdomarna hos oss cirka 16 år. Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på något av våra särskilda ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).
Vad tjänar man på SiS?
En annan myndighet som hamnar bland dem som har de lägsta lönerna i kartläggningen är Statens institutionsstyrelse, SiS. Av de tjugo personer på myndigheten som tjänar sämst är majoriteten behandlingsassistenter, med en lön mellan 20 710 och 22 000 kronor i månaden.
Får man använda mobilen på SiS?
Du får använda elektroniska kommunikationstjänster, till exempel telefon och internet, på de tider som gäller på ungdomshemmet. Om personalen bedömer att din behandling påverkas negativt så kan de förbjuda dig att använda elektroniska kommunikationstjänster.
Får man ha telefon på SiS?
Den som är inskriven på SiS har rätt att ringa och ta emot telefonsamtal, ta emot besök och vistas utanför hemmet i den utsträckning det är lämpligt. SiS kan i vissa fall neka en ungdom att ta emot besök eller tala i telefon, till exempel om det kan äventyra vården eller ordningen på hemmet.
När kan ungdomar tvångsomhändertas enligt LVM?
Om en person mellan 18 och 20 år utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende kan det bli aktuellt med tvångsvård1 enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga ( …
Hur förkortas svensk standard?
Förkortningen SIS har alltid varit densamma, men genom historien har den stått för olika saker. Från början betydde förkortningen Svenska Industrins Standardiseringskommission, men 1931 antogs nya stadgar och namnet byttes till Sveriges Standardiseringskommission.
Varför använder man standarder?
En standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Syftet med standarder är att skapa enhetliga och transparenta rutiner som vi kan enas kring. Det ligger i allas intresse att höja kvaliteten, undvika missförstånd och slippa uppfinna hjulet på nytt varje gång.
”Jag kommer aldrig komma härifrån” | Tvångsplacerade på SiS-hem berättar
HUR ÄR DET ATT VARA INLÅST PÅ SIS UNGDOMSHEM?
HUR DET ÄR ATT VARA INLÅST PÅ SIS || Q&A