Vad menas med sjuklön?
Sjuklön är vad du som arbetsgivare ska betala till en medarbetare som är sjuk. Du betalar sjuklön i högst 14 dagar. Om medarbetaren är sjuk längre än så, kan hen ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Hur beräknas sjuklön?
Du räknar ihop dagarna från den tidigare sjukperioden med dagarna i den nya sjukperioden så att de tillsammans blir 14 dagar. Du räknar alltså inte med dagarna när medarbetaren var frisk och arbetade. Tänk på att det inte kan göras mer än ett helt karensavdrag för en sjuklöneperiod på 14 dagar.
Vad är en Sjukförsäkran?
Sjukförsäkran är ditt underlag för beräkning av sjuklön. I försäkran ska det stå att arbetstagaren har varit sjuk och i vilken omfattning.
Vad är lägsta sjukersättning?
Om du har haft låga inkomster eller inga alls
Om du har hel ersättning och har fyllt: 19 år men inte 21 år får du 9 982 kronor före skatt i månaden. 21 år men inte 23 år får du 10 183 kronor före skatt i månaden. 23 år men inte 25 år får du 10 385 kronor före skatt i månaden.
Får arbetsgivaren fråga varför man är sjuk?
Så kort sammanfattat: en arbetsgivare har rätt att fråga efter vilken sjukdom du har, men du behöver inte svara på frågan. En arbetsgivare har inte rätt att vägra dig sjuklön om du skulle vägra att ange sjukdomsorsaken.
Tholin förklarar: Karensavdraget – så funkar de nya reglerna för sjuklön
Läkarintygen — en viktig pusselbit i sjukskrivningsprocessen
Så här fungerar karensavdraget