Vad är skärtorsdag?

Vad hände under skärtorsdag?

Ordet skär betyder här att rena och heter så eftersom det var den här dagen som Jesus tvättade lärjungarnas fötter. Efter det åt de kvällsmat, nattvard – det som fortfarande firas i kyrkorna. Skärtorsdagen var också en bra dag om man ville ingå ett avtal med djävulen för att få rikedom och makt.

Vad menas med skärtorsdagen?

I bondesamhällets föreställningsvärld var skärtorsdagsnatten häxornas natt. I sägnerna flyger häxorna på smorda kvastar till Blåkulla för att träffa Djävulen själv. Ordledet ”skär” kommer av ordet ”skära”, som betyder rening.

Vad ska man göra på skärtorsdagen?

Skärtorsdagen var dagen för den första afterworken (eller nattvard som man kallade det då), då Jesus och hans kollegor gick ut för att svinga en bägare eller två tillsammans, dricka surt vin och gnaga på en kycklingvinge eller något annat från AW-buffén.

Vart åker Påskkärringarna?

Påskkärring, även påskkäring, påskakärring och påskakäring, i Svenskfinland påskhäxa, är enligt gammal svensk folktro en häxa som flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Vad hände under Jesus sista dagar?

torsdagskvällen i påskveckan gick Jesus till Getsemane trädgård där han fängslades. Det judiska rådet ville döma Jesus till döden, men den romerske ståthållaren (landshövdingen) Pontius Pilatus tvekade då han troligtvis ansåg att Jesus inte hade begått något brott mot det romerska styret.

Vad äter man på skärtorsdag?

Kort svar: På påsken äter svenskar främst ägg, sill och lax. Under veckan inför påskhelgen ökar livsmedelsförsäljningen med en miljard jämfört med en normalvecka och mest mat handlar svenskar på skärtorsdagen.

När flyger häxorna till Blåkulla?

Blåkulla är den plats dit häxor enligt folktron flög på kvastar under skärtorsdagen för att fira häxsabbat med Djävulen. Orgierna sägs ha pågått till påskaftonen eller påskdagsmorgonen då ”häxorna” for hem igen. Stora eldar tändes för att jaga iväg dem.

När far Påskkärringarna till Blåkulla?

Kort svar: Resor som häxor gjorde till Blåkulla förlades ofta till skärtorsdagen eller till påskafton – därav namnet påskkärringar. Även dymmelonsdagen förekom som avresedag.

Var ligger häxornas Blåkulla?

Men var ligger Blåkulla egentligen? Det finns faktiskt många ställen över hela Sverige som heter just Blåkulla, från Lappland ända ner till Skåne. Det mest kända av dessa ställen är nog den ö i Kalmarsund, som också heter Blå jungfrun. Ön Blå jungfrun i Kalmar sund kallas också för Blåkulla.

Vad hände på långfredagen?

I kristen tradition korsfästes Jesus på långfredagen och dagen är tillägnad minnet av hans lidande och död. Dagen blev helgdag 1770-talet och är inom kristendomen en sorgens dag.

Vad heter alla lärjungar?

Läs även om
  • Petrus.
  • Judas.
  • apostel.
  • Simon.
  • Johannes Döparen.
  • Matteus.
  • Johannes.
  • evangelier.

På vilket sätt svek Petrus Jesus?

Jesus greps och fördes till översteprästens gård och Petrus som följt efter blev tillfrågad om han inte var en av Jesu lärjungar, vilket han nekade till, men hans uttal röjde honom. Då gol tuppen och Petrus kom ihåg vad Jesus tidigare hade sagt. ’Förrän hanen gal, skall du tre gånger förneka mig.

Var bor häxor?

Kvasten är smord och katten är redo. Enligt gammal folktro beger sig häxorna till Blåkulla för att umgås med djävulen under natten till skärtorsdagen. I dag är det istället påskkärringar och påskgubbar som utan onda avsikter knackar på dörren.

Hur går man påskkärring?

Att klä ut sig till påskkärring och från dörr till dörr och be om godis är en gammal tradition. Men när går man påskkärring? Redan från 1800-talet och framåt finns uppgifter om människor som klätt ut sig till påskkärringar.

Hur gör man en påskkärring?

Vad gör man när man går påskkärring? Traditionsenligt handlar påskkärringsturen om att önska glad påsk – och få godis tillbaka. Barn som vill gå påskkärring bör ge bort påskkort till de som de knackar på hos. Måla ett eget kort med påskbilder, skriv ”glad påsk” och ge bort.

Vad händer på skärtorsdagen?

SKÄRTORSDAG

Skärtorsdagen

Lämna en kommentar