Vad är skillnaden mellan främlingspass och resedokument?

Du som ansöker om resedokument betalar en avgift när du hämtar ditt pass. När du ansöker om främlingspass eller provisoriskt främlingspass betalar du när du lämnar in din ansökan.

Vad är ett främlingspass?

Du som inte har något pass, och som inte har möjlighet att få ett, kan i vissa fall få ett främlingspass av Migrationsverket. Om du har blivit svensk medborgare ska du vända dig till Polisen för att ansöka om ett svenskt pass.

Hur ser resedokument ut?

Migrationsverket fotograferar dig och tar dina fingeravtryck när du lämnar in din ansökan. Ditt foto, dina fingeravtryck och dina personuppgifter lagras i ett datachip i resedokumentet.

Hur länge gäller resedokument?

Om ditt pass utfärdades när du var 12 år eller äldre så gäller det i 5 år. Om ditt pass utfärdades när du var 12 år eller yngre så gäller det i 3 år. Hur länge måste passet vara giltigt vid internationella resor?

Vad krävs för att få främlingspass?

Det är Migrationsverket som ger ut främlingspass. För att du ska kunna ett främlingspass ska du exempelvis ha ett skyddsskäl gentemot myndigheter i ditt tidigare hemland, vilket innebär att du inte kan ansöka om ett pass eller vända dig till ditt hemland.

Kan man åka till Kanada med främlingspass?

Resenärer som vill resa till Kanada med främlingspass är ej berättigade till att ansöka om eTA. Istället måste de ansöka om kanadensiskt visum eller använda en annan typ av resedokument.

Kan man resa till Egypten med främlingspass?

Detta gäller även för ansökande med främlingspass och resedokument. Om man har ett pass från något av ovanstående länder så får man räkna med att ansökan tar minst 6 veckor och kan vara flera månader. Visumpartner rekommenderar att medborgare från ovanstående länder sköter ansökan direkt med ambassaden på egen hand.

Var kan man resa med resedokument utan visum?

Svenska medborgare behöver inget visum för transit genom eller vistelse i Nordmakedonien i upp till 90 dagar. För vistelse i Nordmakedonien i upp till 15 dagar krävs inte heller visering för personer med permanent uppehållstillstånd i ett EU-land.

Vilka länder kan man åka med resedokument utan visum?

Andorra, Australien, Belgien, Brunei, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Japan, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Portugal, San Marino, Schweiz, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Sydkorea, Storbritannien, …

Kan jag resa till Turkiet på ett resedokument?

När man reser till Turkiet är det ett krav att ha ett giltigt pass eller giltigt resedokument. Dessa behöver vara giltiga i minst 60 dagar efter visumets giltighetstid. Om giltighetstiden för passet eller resedokumentet är kortare än så behöver du förnya dessa dokument.

Kan man åka till Dubai med resedokument?

Visum ges automatiskt vid ankomst till Dubai för resenärer med svenskt pass. Du behöver alltså inte ansöka om visum i förväg, om du nöjer dig med ett turistvisum som gäller i upp till 30 dagar.

Kan man ansöka om resedokument?

Du som saknar möjlighet att skaffa ett giltigt pass kan ansöka om främlingspass eller resedokument hos Migrationsverket.

Vad är transitvisum?

När du reser med olika flygbolag, eller på olika rutter med samma flygbolag, måste du oftast återchecka in ditt bagage vid uppehåll. Det innebär att du kan behöva ett transitvisum för att få lämna transitområdet och gå igenom säkerhets- och passkontrollen.

Kan afghaner få främlingspass?

Främlingspass beviljas enligt prövning på grund av den aktuella situationen i Afghanistan. Enligt lag kan främlingspass beviljas enligt prövning exempelvis i följande fall: Om du inte kan få pass av en myndighet i ditt hemland.

Vad krävs för permanent uppehållstillstånd?

För att kunna beviljas permanent uppehållstillstånd ska du ha haft uppehållstillstånd för forskning i minst fyra år under en sjuårsperiod. Om det behövs kan även tid med uppehållstillstånd för arbete eller forskarstudier inräknas.

Kan man åka till Turkiet med främlingspass?

Du kan endast använda dem för utresa eller genomresa genom Turkiet. De rosa provisoriska passen som utfärdas av polismyndigheten i Sverige är dock giltiga och du kan både resa in och ut ur Turkiet med ett sådant pass. Observera att främlingspass inte räknas som svenska pass.

تقديم طلب الحصول على وثائق السفر السويدية Främlingspass eller Resedokument

Migrationsverket kicked me out of Sweden

ليش تصنع السويد جوازات مختلفة؟ | وشو مميزاتها | FRÄMLINGSPASS

Lämna en kommentar