Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer. I stället har det bildats en så kallad dubbelbindning, vilket gör att kedjan böjs.
Vad är skillnaden mellan de olika fetterna?
Det som gör att fetter skiljer sig från varandra är dess längd och form på kedjan av kolatomer och antalet anslutna väteatomer. Dessa små skillnader kan skilja mellan bra och mindre bra fetter. Bra fetter som också kallas ”omättade” och dåliga fetter som kallas ”mättade”.
Vad är omättat fett bra för?
Bakgrunden till rekommendationen är att en större andel omättade fetter i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Två tredjedelar av fettet vi äter bör vara enkelomättat och fleromättat.
Vad är det för skillnad på mättade och omättade fettsyror när det gäller smältpunkten?
Ett mättat fett har högre smältpunkt än ett omättat fett, och de i kosthållet, särskilt i Nordeuropa, vanliga fetterna är mer eller mindre fasta i rumstemperatur, medan omättade fetter oftast är vätskor (som då kallas feta oljor).
Vilken mat innehåller omättat fett?
Omättat fett hittar du främst i livsmedel som kommer från växtriket och havet, så som rapsolja, olivolja, nötter, frön och fisk.
Vad finns det för olika typer av fett?
- Omättat fett. Det finns två olika slags omättat fett: enkelomättat och fleromättat. …
- Omega-3 och Omega 6. …
- Mättat fett. …
- Transfett. …
- Tips för bättre fett i kosten.
Vad är mycket mättat fett?
Mättat fett är den typ av fett som det inte är bra att äta för mycket av. Och en del av oss gör det. Du hittar mättat fett i t ex glass, godis, choklad, mejeriprodukter, charkprodukter och fett kött. Förvisso kan mättat fett användas som energi av kroppen, men det är inte bra att få i sig för stora mängder.
Vilket fett ska man undvika?
De flesta skulle behöva minska på det mättade och öka på det fleromättade och enkelomättade fettet. De fetter vi bör äta mer av finns till exempel i fisk, rapsolja, olivolja och nötter. Det finns också en typ av fett som kallas transfett.
Vilket fett är farligast?
Mättat fett används visserligen som energi i kroppen, men är inte bra i för stora mängder eftersom det kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Öka istället andelen omättat fett, som finns i exempelvis fisk, rapsolja, olivolja och nötter.
Vilket är det mest hälsosamma smöret?
Så väljer du rätt smör. Tänk på: Lättmargarin är ett bra val för dig som vill dra ner på det mättade fettet och på kalorierna. De flesta sorter innehåller 10-15 g mättat fett per 100 gram margarin, och 20-25 g omättat och fleromättat.
Hur påverkas smältpunkten när antalet Omättnader i kolkedjan ökar i en fettsyra?
Böjarna i kolkedjan gör att molekylerna i fettsyrorna inte kan packas så hårt, vilket gör att smältpunkten sjunker och de flesta omättade fettsyror förekommer normalt i flytande form vid rumstemperatur.
Vilken temperatur smälter smör?
Smörets smältpunkt
Smör och hårda margariner har högre smältpunkter, ungefär 34-35˚C, och är fasta i kylskåpstemperatur. Värme gör att smöret får en flytande konsistens och fettkristallerna löses upp.
Vilken temperatur smälter fett?
130-140 ° F – Fetter börjar smälta och smälta (flytande). Detta är en långsam process och kan ta timmar.
Vad innehåller mättade fetter?
- grädde, glass och bakverk.
- choklad.
- fet mjölk och fil.
- smör och matfettsbandningar baserade på smör.
- ost.
- fett kött och charkprodukter som korv och bacon.
- kokosfett.
- palmolja.
Fråga kemiläraren – Vad är skillnaden mellan mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror
Fetter
Fetter