Vad är sköldkörtel?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Hur mår man med sköldkörtelproblem?

Många olika symtom

Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt. Du har hjärtklappning och hög puls. Du känner dig svag i musklerna och får darrningar, oftast i händerna. Du minskar i vikt, trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare.

Vad innebär sköldkörtelproblem?

Den vanligaste sköldkörtelrubbningen är hypotyreos, då en underaktiv sköldkörtel inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Några symptom som förknippas med hypotyreos är: trötthet, viktökning, frusenhet, låg puls, nedstämdhet, onormal menstruationscykel och dåligt minne.

Är sköldkörtel farligt?

En sköldkörtel på lågvarv gör oss frusna och mycket trötta och det blir ofta svårt att hålla vikten nere. Hög produktionstakt av sköldkörtelhormoner är lika förödande som låg och kan göra oss alltifrån dödströtta till sömnlösa. Båda tillstånd är lika vanliga och drabbar kvinnor oftare än män.

Varför får man sköldkörtelproblem?

Sett över hela världen är jodbrist den vanligaste orsaken till hypotyreos – men inte i västvärlden, se ovan. För högt jodintag kan också leda till hypotyreos och har även visat sig kunna förvärra den autoimmuna varianten av sjukdomen. Järn och selen är också viktiga för sköldkörtelfunktionen.

Vad innebär lågt Sköldkörtelvärde?

Låga värden, vad kan det bero på? Låga värden av TSH i blodet beror oftast på hypertyreos. Det innebär att sköldkörteln producerar för mycket T4 och T3. Hypertyreos är ett ansträngande tillstånd för kroppen och måste alltid behandlas.

Hur känns inflammation i sköldkörteln?

Du kan få ett eller flera av följande symtom vid en inflammation i sköldkörteln, om den beror på virus eller bakterier: Du får ont i sköldkörteln. Det kan kännas som att du har ont i halsen eller att det strålar upp mot öronen eller käkarna. Sköldkörteln kan ändra form, den kan både bli större och fastare.

Hur yttrar sig sköldkörtelproblem?

Du får svårt att minnas saker. Du får låg puls. Du får ont i leder och i muskler. Du kan bli svullen i ansiktet.

Vilka är symtomen vid hypotyreos?

Senare, mer specifika symtom
 • Uttalad trötthet.
 • Frusenhet.
 • Torr hud.
 • Obstipation.
 • Bradykardi.
 • Mental tröghet.
 • Ansiktssvullnad.
 • Håravfall.

Vad kan man göra själv vid sköldkörtelproblem?

Anpassa din livsstil för att underlätta läkning och få symtomlindring. Välj autoimmun kost (AIP) för att avlasta kroppens immunförsvar, stötta mag-tarmhälsan och minska risken för näringsbrister. Ta kompletterande blodprover på järnpanel, vitamin B12, folat, homocystein och D-vitamin för att utesluta näringsbrister.

Kan man dö av sköldkörteln?

Även vid eventuellt återfall är prognosen mycket god. Det är mycket få vars hälsa är direkt hotad. Medullär sköldkörtelcancer har sämre prognos, men många kan botas eller leva med sin sjukdom under lång tid. Anaplastisk cancer är den allvarligaste formen och andelen som botas är låg.

Kan man dö utan sköldkörtel?

Sköldkörteln brukar kallas för ”kroppens dirigent”. Utan sköldkörtel dör du om du inte får behandling, och med en dysfunktionell sköldkörtel blir du sjuk.

Kan man dö av hypotyreos?

Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

Vad ska man undvika vid sköldkörtelproblem?

Undvik
 • ev. sojaprodukter (lite sojasås som smaksättning då och då är helt OK)
 • gluten.
 • stärkelserik mat.
 • för mycket fett.
 • socker.
 • processad mat (färdig-mat)
 • kaffe och koffeinhaltiga drycker.
 • begränsa gärna hårt stekt mat och ät mer kokt, rå och ångad mat.
19 sep. 2018

Hur ser man att man har jodbrist?

Ett enkelt test man kan göra själv är att droppa jod på sin hud. Jod blir gult på huden och är du fortfarande gul efter 24 timmar så har du inte jodbrist. Är den borta så har du antagligen brist. Eller gå till läkaren och kolla om hen kan göra ett test.

Hur många dör av sköldkörtelcancer?

Hur många dör av sköldkörtelcancer? De flesta som får sköldkörtelcancer blir friska efter operation. 83 procent av alla män som får sköldkörtelcancer kan friskförklaras efter fem år, och 91 procent av alla kvinnor.

Sköldkörteln (hypotyreos/hypertyreos) & Feedback-systemet

Doktor Mikael förklarar och svarar på frågor om sköldkörteln – Nyhetsmorgon (TV4)

Läkare Viveca Gyberg: ”Då vet du att det är sköldkörteln som krånglar” – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar