Vad är slempropp?

Slemproppen är en typ av slem som sitter som ett skydd i livmoderhalsen, mellan slidan och livmodern. Det slem som bildas sitter mer specifikt i livmodermunnen, vilken sitter längst ner på själva livmoderhalsen. Slemmet bildas som ett skydd, så att bakterier inte ska kunna komma upp i livmodern.

Hur mycket är man öppen när Slemproppen går?

För att barnet ska kunna komma ut behöver livmodertappens öppning bli större. Då blir livmodertappen kortare och plattare. När livmodertappen har öppnat sig färdigt brukar hålet vara ungefär tio centimeter stort. Då kan barnet komma ner i slidan.

Hur mycket kommer det från Slempropp?

Slemproppen stöts normalt ut några veckor eller dagar innan förlossningen startar. I vissa fall händer det till och med att den inte kommer förrän under förlossningen. En slempropp kommer ofta ut som en slemliknande, lite kraftigare flytning.

Hur gick er Slempropp?

Att slemproppen gått är inget man behöver ringa till förlossningen om. Det kan också hända att slemmet inte kommer ut förrän i öppningsfasen, när förlossningen redan är igång och ibland kan slemmet också komma ut gradvis precis före eller under förlossningen så att du inte märker det så tydligt.

Hur länge kan Slemproppen släppa?

Slemproppen kan lossna flera dagar innan förlossningen börjar, eller till och med i början av förlossningen, efter att sammandragningar redan har börjat. Om din graviditet är fullgången kommer slemproppen att komma ut mellan vecka 37 och 42, med andra ord under månad nio av graviditeten.

Hur mycket måste man vara öppen för att få stanna?

Man brukar oftast få stanna om den har öppnat sig mer än tre till fyra centimeter. Man kan behöva åka hem igen om barnmorskan bedömer att det är ett tag kvar innan barnet ska komma.

Hur vet man att det är förvärkar?

– Vanligtvis gör de inte ont. De svagaste känns inte alls och de ”starkaste” kan kännas som molande mensvärk, men som sagt upplevelsen är individuell. Däremot känner många kvinnor att livmodern/magen blir hård (eftersom livmodermuskeln drar ihop sig).

Hur gör man en Hinnsvepning själv?

Hur går en hinnsvepning till? Barnmorskan eller läkare utför en vaginal undersökning. Undersökarens finger förs in i livmodertappen till den inre modermunnen och genom cirkelrörelser lossas fosterhinnorna från den nedre delen av livmodern.

Hur vet man om man är i Latensfasen?

Hur vet jag om jag är i latensfas eller aktiv fas? Latensfasen innebär ofta smärtsamma och oregelbundna sammandragningar. Det är vanligt att vissa sammandragningar upplevs som mer smärtsamma än andra och likaså att vissa sammandragningar upplevs vara längre.

Latensfasen – din tid för förberedelse

SLEMPROPPEN GÅR & VISAR VAGNEN! Gravid vecka 39

KA tracheostomi -Byta inrekanyl

Lämna en kommentar