Vad är slidan?

Slidan, även kallad vaginan, sträcker sig från den yttre slidmynningen inåt, uppåt och runt livmodertappen. Slidan ligger mellan urinblåsan och ändtarmen. Slidväggen består av tvärgående slemhinneveck, ungefär som på ett dragspel, och runt dessa finns muskler.

Vilket hål är slidan?

Slidöppningen. Ingången till slidan finns mellan de inre blygdläpparna bakom urinrörets mynning. Formen på slidöppningen kan vara lite oregelbunden, och öppningens kant kan vara lite veckig eller flikig.

Hur fungerar kvinnans könsorgan?

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. De innehåller bland annat de urinvägar som gör det möjligt att kissa. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem och en del sitter inuti kroppen.

Hur sitter slidan fast?

Vid livmoderframfall sjunker livmodern ner i slidan. Då kan livmodertappen komma ut genom slidöppningen. Den känns som en fast utbuktning, ungefär som en nästipp.

Hur ser en Slidöppning ut?

Den är svagt rosa, nästan genomskinlig, men om den är tjockare kan den vara något mörkare. I de allra flesta fall är slidöppningen elastisk och tänjbar ungefär som en resår.

Hur många hål har en kvinna i underlivet?

När det gäller flickors anatomi kan man säga att det egentligen finns tre hål mellan benen. Där finns analöppningen, slidöppningen och urinrörets mynning.

Hur funkar fortplantningen?

Det vanligaste är att befruktningen sker genom slidsamlag. Befruktning kan också ske genom insemination. Då sprutas spermier in i livmodern eller slidan med hjälp av till exempel en spruta och en plastslang. Befruktning kan också ske med hjälp av IVF, provrörsbefruktning.

Hur kissar en tjej?

Urinröret sitter nämligen alldeles ovanför slidöppningen och det är därför vanligt att det känns som att man kissar från slidan, fast det i själva verket kommer från urinröret. Både urinröret och ingången till slidan sitter innanför de inre blygdläpparna så det kan vara lite svårt att se ibland.

Hur ser en kvinnas könsorgan ut?

Yttre könsorgan, vulva. Det fettrika område som buktar ut ovanför kvinnans yttre blygdläppar och blir hårbeklätt i puberteten. Det är en del av de yttre könsorganen hos kvinnan, vulvan. Området ligger framför blygdbenet, pubis, vilket är grunden till dess latinska namn.

Hur känns tyngdkänsla i underlivet?

Vid symtomgivande prolaps är tryck- och tyngdkänsla i underlivet vanligt. Det mest specifika symtomet är globuskänsla (det vill säga att något buktar ner mot eller ut ur slidmynningen). Symtomen förvärras ofta efter långvarigt stående, vid lyft och hosta. Besvären ökar framåt dagen och förbättras i liggande.

Hur länge kan man ha Prolapsring?

Prolapsringen kan vara på plats flera dagar. Prolapskuben bör tas ut varje dag. Ringen och kuben tvättas med mildt varmt tvålvatten.

Hur stor är slidöppningen?

Hos en vuxen person är en avslappnad slida ungefär 10 centimeter lång mätt från slidmynning till botten bakom livmodertappen. Både längd och vidd ökar med sexuell upphetsning.

Hur ska insidan av slidan kännas?

Vid slidöppningen finns det flera slemhinneveck. De kan vara lite veckiga och flikiga, och kännas som knottror. Det kan även kännas lite knottrigt och räfflat inne i slidan. Det beror på att slidväggarna är lite veckade vilket gör att slidan kan vidgas när du blir upphetsad.

Vulva vagina / kvinnans kön | RFSU informerar om vulva vagina / kvinnans kön på svenska

Vårt första avsnitt – Avgjutning av Amandas könsorgan!

Sprack från slidan till ändtarmen vid förlossningen – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar