Social fobi kännetecknas av en bestående rädsla för att bli granskad och bortgjord i sociala situationer. Vanliga sådana situationer kan vara att äta i andras sällskap, tala inför en grupp eller med en auktoritetsperson.
Social ångest innebär att du upplever ett starkt obehag och är rädd för att hamna i situationer med andra människor, där du riskerar att känna dig granskad eller bortgjord. Du kan bland annat känna dig yr, få hjärtklappning och känna ångest.
Det är oklart hur social fobi utvecklas, men både arv och miljö spelar in. Vissa faktorer ökar risken för att du ska utveckla social fobi, till exempel är det vanligare hos kvinnor och hos de som lider av andra psykiska sjukdomar som depression och andra ångestsyndrom. Social fobi debuterar oftast i tonåren.
Den sorts psykoterapi som brukar hjälpa bäst vid social ångest är kognitiv beteendeterapi, KBT. I terapin får du hjälp att klara av och stå ut med obehagliga känslor. Det sker stegvis i en metod som kallas exponering. Exponering innebär att du närmar dig sådant som du brukar undvika.
Kan man träna bort Socialfobi?
Social ångest går att träna bort. Du kan träna genom att göra sånt du tycker känns jobbigt. Men du ska ta det försiktigt, i små steg. Det bästa är om du kan göra det tillsammans med en kurator eller psykolog på elevhälsan eller bup.
Hur det känns
Social fobi kännetecknas av en bestående rädsla för att bli granskad och bortgjord i sociala situationer. Vanliga sådana situationer kan vara att äta i andras sällskap, tala inför en grupp eller med en auktoritetsperson.
SYMTOM. Kärnan i social fobi är en rädsla för att bli granskad av andra. Även om den drabbade oftast rationellt förstår att ångesten är överdriven i förhållande till den reella risken, är sociala situationer så skrämmande att de uthärdas endast under stark ångest eller undviks helt och hållet.
Det finns starkt stöd för att behandling med serotoninåterupptagshämmande läkemedel (SSRI) och kognitiv beteendeterapi (KBT) har god och likartad effekt vid social fobi. Valet av behandlingsform kommer därför att styras av patientens önskemål och tillgången på utbildade psykoterapeuter.
Social fobi eller social ångest, som klassificeras som ett psykiatriskt tillstånd, betyder att ångesten inför sociala situationer och framträdanden är så stark att symtomen har betydande negativ effekt på det dagliga livet. Årligen upplever ungefär en procent av finländarna social fobi.
Den psykologiska behandling som idag anses mest effektiv vid social fobi kallas kognitiv beteendeterapi (KBT), d.v.s. den terapiform som behandlingen grundar sig på. Man brukar räkna med att ungefär 3 personer av 4 som genomgått denna terapi upplever betydelsefulla förändringar i vardagen.
- Ta kontakt. Även med folk du inte känner. …
- Satsa på meningsfulla samtal. …
- Lyssna. …
- Utmana dina rädslor. …
- Var öppen för andra tolkningar. …
- Tänk positivt. …
- Utveckla din empatiska förmåga. …
- Ge beröm och komplimanger.
Social fobi: VAD ÄR DET? (Animerad) – Ångestskolan