Vad är spetälska?

Lepra, tidigare mest känd under namnet spetälska, är en infektionssjukdom som man nuförtiden främst träffar på inom tropiska områden. Man räknar med att det finns fler än tio miljoner människor i världen som är leprasjuka.

Vad innebär spetälska?

Lepra, även känt som Hansens sjukdom och spetälska (fornsvenska spetal = hospital), är en kronisk infektion som orsakas av bakterien Mycobacterium leprae och Mycobacterium lepromatosis.

Hur behandlar man spetälska?

Lepra behandlas idag med en kombination av tre slags antibiotika. Om diagnosen ställs tidigt räcker det ofta med sex månaders behandling och skadorna kan minimeras. Efter att ha tagit antibiotika i två veckor smittar man inte längre. Det finns inget vaccin mot lepra ännu; forskning pågår.

När var spetälska?

Det var öppet mellan åren 1867–1943 och det var frivilligt att vårdas där. Men att vara isolerad från sin familj utan hopp om att någonsin bli frisk och komma därifrån var ett hemskt öde. Så trots att det inte var lätt att leva som spetälsk ute i samhället, var det många som vägrade att åka till sjukhuset.

Var kommer spetälska ifrån?

Spetälska en av de äldsta sjukdomarna

Under åren kring Jesu födelse fanns sjukdomen i medelhavsområdet och i södra Europa. Från 1100-talet till 1500-talet var sjukdomen allmän i Europa, och det var också under denna tid som ambitionen att isolera de spetälska var som mest påtaglig.

Vad händer i kroppen vid tuberkulos?

Vid tuberkulos i lungorna är det vanligt att du får hosta och slem som ofta pågår i mer än tre veckor. Du kan också få ett eller flera av följande symtom: Du känner dig svag, trött och går ofrivilligt ner i vikt. Du får feber och svettas på natten.

Är spetälska utrotad?

Man räknar med att det finns fler än tio miljoner människor i världen som är leprasjuka. Sjukdomen har tidigare funnits också i Sverige, men de få fall vi ser nuförtiden är personer med ursprung från tropikerna.

Hur utrotades smittkoppor?

Under 1900-talet är utbrotten få och små, men sjukdomen är fortfarande mycket dödlig i andra delar av världen. När världshälsoorganisationen WHO grundas efter andra världskriget är vaccination för utrotning av smittkopporna ett av de uttalade målen. 1980 nås målet och WHO förklarar smittkopporna för utrotade.

10 Förfärliga Sjukdomar Du Inte Vill Råka Ut För

En av oss: Vad är lepra? En film om sjukdomen

Vad är lepra?

Lämna en kommentar