Vad är spiral?

Hur fungerar en spiral?

Kopparspiralen är några centimeter lång och ser egentligen inte ut som en spiral, utan som ett litet T av plast. Skaftet är lindat med koppartråd. Spiralen påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt befruktning. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen.

Vad är spiral gjort av?

Spiralen är gjord av plast och på skaftet sitter en liten kapsel som innehåller hormonet gestagen. Hormonspiralen påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

Varför sätter man in en spiral?

Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Hormonspiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger hela tiden ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn.

Är det bra med hormonspiral?

Hormonspiral är ett preventivmedel som ger ett mycket bra skydd mot graviditet. Den innehåller hormonet gestagen, är några centimeter lång och ser ut som ett T. Det går bra att använda spiral även om du inte har varit gravid eller fött barn tidigare.

Kan man gå upp i vikt av spiral?

Eva Hellberg har gått igenom ett antal studier om hormonterapi och vikt. De visar att man inte går upp mer i vikt för att man använder östrogen.

Hur säkert skydd är spiral?

Spiral är ett mycket säkert preventivmedel 98-99% säkerhet och som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en spiral är att den sitter på plats och inte kan ”glömmas bort”.

Kan killen känna av spiralen?

En barnmorska eller gynekolog kan kolla att spiralen sitter som den ska. Ibland kan spiralens trådar ha klippts för korta vid insättningen, det kan göra att de känns när man har samlag. I så fall måste spiralen bytas ut.

Kan hormonspiral ge ångest?

Flera studier visar dock ett tydligt statistiskt signifikant samband mellan hormonella preventivmedel och irritation, ångest, humörsvängningar, depression och generellt psykiskt mående, framför allt hos tonåringar, vilket stämmer med tidigare forskning.

Kan spiral skada livmodern?

Vid insättning av spiral, liksom vid alla åtgärder inne i livmodern, finns det risk för att spiralen går in i livmodermuskulaturen eller till och med tränger igenom livmodern.

Kan man tappa sexlusten av hormonspiral?

En färsk studie jämförde skillnaden mellan koppar- respektive hormonspiralers inverkan på sexualiteten och ingen betydande skillnad framkom. Användare av hormonspiral har däremot rapporterat ökad sexuell lust och upphetsning och mindre problem med sexualfunktionerna än kontrollgruppen.

JAG SÄTTER IN EN SPIRAL *live footage*

JAG TESTADE SPIRAL OCH SÅHÄR GICK DET…

TAR UT SPIRALEN + Min upplevelse av hormonspiral

Lämna en kommentar