Vad är stim?

Hur fungerar Stim?

Hur mycket pengar du får från Stim beror på flera saker. Några exempel på vad som påverkar är: Hur många som har varit med och skrivit låten och hur stor procentandel varje person har. Låten kan också vara förlagd, vilket innebär att musikförlaget har sin procentandel.

Vad är ett Stim avtal?

Den som vill spela musik offentligt i sin verksamhet, skriver ett avtal genom Stim för att musikskaparna och musikförlagen ska få ersättning när deras verk spelas.

Hur betalar man Stim?

En Stimlicens skaffar du för att enkelt kunna spela musik på laglig väg. Stim tar betalt för musikanvändning som sker inom verksamheter, föreningar, på offentliga platser, mm. Pengarna betalar vi sedan ut till de musikskapare och musikförlag som är anslutna till Stim.

Vem behöver betala Stim?

Den som framför musik offentligt är som huvudregel skyldig att betala ersättning för detta till STIM. Med offentligt framförande menas att man i en lokal som vem som helst kan få tillträde till framför musik, t. ex. genom att man spelar radio i lokalen.

Får artisten Stim pengar?

Radiokanalerna betalar sämst

Där ligger STIM-ersättningen på 36 ynka öre per spelad minut. Den mest lönsamma radiokanalen att spelas upp på var Sveriges Radio P1 där artisterna fick 95,38 kronor per spelad minut i STIM-ersättning.

Hur mycket kostar Stim?

Licenstagaren avgift till Stim enligt nedan. 5,5 % av biljettbruttointäkten (exkl. moms). Lägst 5,56 kr per besökare och dag.

Vad är skillnaden mellan Stim och SAMI?

SAMI företräder artister och musiker – alltså utövarna som spelar och sjunger på en låt. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik till en låt. När du spelar musik i din verksamhet måste du betala upphovsrättslig ersättning till båda organisationerna.

Hur många år får man Stim pengar?

När en Stimansluten musikskapare avlider har arvingarna rätt att den personens Stimersättning 70 år framåt i tiden. För att Stim ska kunna betala ut ersättningen behöver vi veta vilka arvingarna är. Läs mer på vår sida om Stimpengar och arv.

När behövs Stim?

Stim gör det enkelt för dig som använder musik

För dig som använder musik i din verksamhet innebär detta att det räcker med att skaffa en musiklicens från Stim, du behöver inte skaffa tillstånd från varje enskild upphovsperson. Pengarna som vi inkasserar fördelas sedan till upphovspersonerna.

Måste man betala till Sami?

Inspelad musik är skyddad enligt upphovsrättslagen och den som spelar musik, radio eller tv offentligt måste betala för det. Det gäller alla verksamheter – från butiker, restauranger, gym och frisersalonger till nattklubbar, parkeringsgarage och djurparker.

Vem tjänar mest på Stim?

Zara Larsson, med hitlåtar som Lush life och Never forget you, toppar listan och har över 5 000 miljoner streams på Spotify vilket har genererat 194 miljoner kronor.

Hur mycket får man för en spelning på Spotify?

I infographicen nedan ser vi att Spotifys Premiumkunder (vanliga betalande kunder) genererar 0,075kr per lyssnad låt, eller stream. Det innebär att för varje 100.000 streams så tjänar t. ex. Kanye West alltså 7500kr (innan skatt o.s.v.).

Är Stim gratis?

Pengarna Stim får in från licensen betalas ut till de personer som har skapat musiken. En musiklicens behövs oavsett om den som framför musiken spelar sina egna eller andras låtar, svensk eller utländsk musik. Det har heller ingen betydelse om evenemanget är gratis eller har entréavgift.

Måste man gå med i Stim?

Som ansluten behöver du inte själv se till att du får betalt när din musik spelas offentligt. Stim gör det åt dig – oavsett om du arbetar professionellt med musiken eller om det är mer en hobby.

Får man spela andras låtar?

Vill du använda musik måste du nästan alltid ha ett tillstånd från dessa, ibland av musikskaparna själva eller deras musikförlag, ibland av Stim. Upphovsrätten ger också skydd för ”närstående rättigheter”. Dessa rättigheter berör artister, musiker och producenter och gäller inspelningar.

Vad gör Stim?

Stim Academy | Vad är Stim? | Avsnitt 1

Stim: så funkar det – för dig som är nyansluten

Lämna en kommentar