Vad är stomi?

Vad innebär att ha stomi?

En stomi är en öppning i magens vägg som skapas genom en operation. Genom stomin samlas urin eller avföring upp i en stomipåse som sitter utanpå kroppen. Du kan få en stomi om det finns en sjukdom eller skada i tarmarna eller i urinvägarna som gör det svårt att kissa eller bajsa som förut.

Varför får man en stomi?

Stomioperationen innebär att den del av din urinblåsa (urostomi), tunntarm (ileostomi) eller tjocktarm (kolostomi) som är drabbad av sjukdom eller skada och inte kan läka naturligt tas bort. Under operationen skapar kirurgen dessutom en stomi, dvs. en öppning på magen där avföring eller urin kan tömma sig från kroppen.

Hur länge kan man leva med stomi?

Det finns olika typer av stomier, vilken du har beror på vilken kirurgi du genomgått. Medan en urostomi är alltid permanent kan kolostomi eller ileostomi både vara permanent eller temporär. Efter ett trauma eller vid kirurgi kan en del av kolontarmen behöva tid att vila och få tid att läka.

Hur är det att leva med stomi?

Det finns ingen anledning till att din stomi bör begränsa ditt liv, det tar bara tid att vänja sig vid din nya situation och livet med stomi. Att prata med någon som har samma erfarenheter som du kan vara till stor hjälp.

Vad finns det för olika sorter av stomier?

Stomityper
  • Kolostomi. En kolostomi är anlagd på tjocktarmen som är cirka 1,5 meter lång och har som uppgift att suga upp vätska och en del salter, bilda gaser och finfördela innehållet. …
  • Ileostomi. …
  • Bäckenreservoar. …
  • Kontinent ileostomi (Kocks reservoar) …
  • Urostomi.
14 okt. 2021

Vad är viktigt att observera hos personer som har en stomi?

Vätskebalansen är extra viktig då du har stomi

Uttorkning påverkar din elektrolytbalans, särskilt kalium och natriumnivåer. Symptom som aptitförlust, dåsighet och benkramper, kan indikera elektrolytförlust.

Vad ska man undvika att äta när man har stomi?

Det är framför allt när man är nyopererad som man har behov av att vara försiktig med vissa livsmedel. Men även var i tarmen stomin sitter påverkar hur känslig man är. Hårdsmält och trådig mat samt fiberrik och gasbildande mat kan ge obehag, gaser, stopp i tarmen, magont och smärta.

Vad händer med ändtarmen vid stomi?

Efter operationen kommer avföringen ut via stomin istället för via ändtarmsöppningen. Kring stomin finns det ingen slutmuskel och det går därför inte att reglera tömningen av avföring och gas. Därför behöver man en påse, dit avföringen samlas.

Hur ofta byter man urostomi?

Tömbar endelspåse används vid lös avföring, byts oftast dagligen eller varannan dag samt vid behov. Urostomipåse byts oftast dagligen eller varannan dag samt vid behov. Påse med backventil används vid urostomi och byts dagligen samt vid behov.

Kan man leva utan tjocktarm?

Eftersom näringsupptaget till största delen sker i tunntarmen påverkas det inte i någon större utsträckning av att man tagit bort tjocktarmen. De flesta som opereras med bäckenreservoar kan därför äta ungefär som de gjort tidigare.

Kan man bada i havet med stomi?

Det går bra att bada i pool och utomhus, bandaget sitter säkert även i vatten. Bada bastu och sola går bra, men stomin bör inte utsättas för direkt solljus. Ett par månader efter en bukoperation går det bra att fortsätta med att motionera på samma sätt som tidigare.

Kan man fisa med stomipåse?

När man har stomi kan man inte styra pruttandet och det kan låta rätt så högt. Men jag brukar alltid säga: ”Titta inte på mig!” Det kunde ju lika gärna vara en av dem. Skillnaden är bara att jag inte själv kan styra när jag ska släppa ut gaserna. I gengäld luktar det inte tack vare filtret i påsen.

Hur många lever med stomi?

Cirka 43.000 personer i Sverige lever med stomi och sedan 2006 har antalet patienter ökat i alla regioner och landsting. Det visar ny statistik från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Hur ofta tömmer man stomipåse?

Denna metod kan introduceras av stomiterapeuten om och när det blir aktuellt. Direkt efter operationen och så länge avföringen är lös är det rekommenderat att använda sig av tömbara stomiförband. Stomipåsen kan då bytas dagligen till varannan dag för att däremellan tömmas.

Hur lång tid tar en stomioperation?

Hur lång tid tar det? Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

What is an Ileostomy?

What is a stoma ?

What is a stoma and how does it work?

Lämna en kommentar