Vad är stötdämpare?

Vad är syftet med att ha en stötdämpare?

Tack vare stötdämparna kan hjulen hålla sig på marken eftersom de hjälper till att jämna ut olika gupp och vibrationer från vägen. Utan dem skulle din styrning och kontroll minska, samtidigt som accelerationen och inbromsningen påverkas kraftigt. Stötdämpare är den absoluta nyckeln till att hålla din bil på vägen.

Hur vet man om stötdämparen är dålig?

Ställ dig vid hörnet av bilen där den främre skärmen slutar vid stötfångaren. Testa så med att trycka ner hörnet av karossen. När du släpper igen skall bilen bara vippa en enda gång innan den faller till ro. Vippar den flera gånger så är det förmodligen ett tecken på att stötdämparna är slitna.

Kan man köra utan stötdämpare?

Om stötdämparna inte fungerar som de ska beter sig bilen inte optimalt under inbromsning och bromssträckan blir längre. Det kan i vissa fall handla om flera meter. Tänkt dig själv vad som kan hända om det då springer ut ett barn framför bilen.

Är det bakom stötdämpare?

Där inne i hjulhuset, bakom fälgar och däck, finns utöver några pinnar som håller fast hjulet dels en fjäder och dels en stötdämpare. Så här, typ. Fjäderns uppgift är ganska enkel. Den ska låta karossen röra sig i förhållande till underlaget och utan fjädern hade det varit väldigt stötigt att åka bil.

Vad menas med fjädrande?

Fjädrande betyder ungefär detsamma som elastisk.

Hur länge håller en stötdämpare?

Stötdämparna har alltså betydelse för trafiksäkerheten. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på om det är dags att byta stötdämparna. En generell regel säger att stötdämparna vanligtvis ska bytas efter 8 000 eller 10 000 mil.

Hur mycket kostar det att byta stötdämpare?

Priser på byte av stötdämpare & fjädring
Bilmärke Genomsnittspris Min. – max.
Audi 5499 kr 3602 kr – 8600 kr
BMW 7234 kr 4443 kr – 9830 kr
Citroën 4220 kr 2672 kr – 5442 kr
Ford 3915 kr 2578 kr – 5332 kr

6 rader till

Hur länge håller en fjäder?

Med tidigare bilar har jag haft som tumregel att 10.000 mil är max bytesintervall. Detta har bekräftats av att det har varit klar skillnad efter byten vid dessa och lägre miltal. Fast det beror säkert på många faktorer.

Hur man byter stötdämpare?

Steg för steg
  1. Lossa hjulbultarna med hjälp av ett fälgkors, mutterdragare eller dragskaft så att du kan ta bort hjulet.
  2. Lossa krängningshämmaren och stötdämparen med hjälp av en ringnyckel och torx.
  3. Lossa resterande bultar som håller fast fjäderbenet med hjälp av en hylsnyckel och håll emot med en ringnyckel.

Kan man köra bil med trasig stötdämpare?

köra kan du väll göra men risken att du sliter ut leder och skadar chassiet om du kör i gupp ökar ju. däck slits snett och väghållningen är rent av farlig. speciellt om de är annat än torr guppfri asfalt. hissa upp, ta bort hjulet och kolla vad som är fel så fort du kan och kör så lite du kan.

Är det farligt att köra med trasig stötdämpare?

Nej det är ingen större fara som sådant att köra med defekt stötdämpare om man dessutom vet om det och tar det lite lugnare. Men väghållningen blir ju naturligtvis sämre.

Måste man byta båda stötdämparna?

Stötdämpare skall alltid bytas två och två och de byts per axel, dvs. både höger och vänster fram eller både höger och vänster bak vid samma tillfälle. På så sätt blir bilens köregenskaper de samma. Stötdämpare finns i många olika utföranden.

Är fjäder och stötdämpare samma sak?

Stötdämparen sitter monterad innuti fjäderbenet, med fjädern monterad runt sig. Stötdämparens kolv är den glansiga stången som sitter innanför fjädrarna, dämparkroppen sitter nere i röret.

Vad innebär det att en stötdämpare är dubbelverkande?

Det finns både enkel- och dubbelverkande stötdämpare. Enkelverkande är vanligtvis gasfyllda stötdämpare och dubbelverkande är oljefyllda stötdämpare eller gas- och oljefyllda stötdämpare. Stötdämparnas uppgift är att minska fjädringsrörelsen genom att omvandla rörelseenergi till värme.

Kan man köra med trasig fjäder?

Ja, det är definitivt farligt! Om en fjäder går av belastas framhjulen olika. Mer vikt hamnar på den sida där fjädern är hel och det påverkar köregenskaperna. Om du svänger höger med en brusten vänsterfjäder hamnar tung vikt på en enda liten brottyta.

Hur Man Byter Stötdämpare Fram Och Bak

Oktan lär er om stötdämpare, shimsning och service på dem!

Byter stötdämpare och fjäderbensfäste bak på Johans V70

Lämna en kommentar