Vad är talgkörtel?

Vad är en talgkörtel? Talgkörtlarna hör hemma i läderhuden, alltså hudens andra lager som befinner sig precis under överhuden. Talgkörteln mynnar ut högt upp i en hårsäck, eller direkt vid hudens yta. Talgkörtelns funktion är att bilda en trögflytande vätska som kallas talg och innehåller mycket fett.

Hur ser en talgkörtel ut?

Talgkörtlarna producerar talg som är ett fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. Talgkörtlar är som små, lite upphöjda kulor i huden, som ibland kan vara vita eller gula. Det är talget inne i körteln som ger den färgen.

Kan man klämma talgkörtlar?

Aterom kan tömmas genom att man sticker hål och klämmer ut talg men den fyller på sig snabbt igen. Det bästa är att ta bort dem på kirurgisk väg med lokalbedövning.

Är talgkörtel farligt?

Talgkörtlar och hårsäckar kan bli inflammerade

Det kan bero på att du har tagit bort hår, eller om du till exempel har klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar eller se ut ungefär som finnar.

Hur man får bort talgkörtlar?

Du kan hjälp på en vårdcentral eller så får du remiss till en kirurgmottagning. Det går att operera bort ett aterom som har tömt sig men det är svårare. Vid operationen behöver kapseln som omger ateromet tas bort. Ateromet kommer oftast inte tillbaka om kapseln är borta.

Kan man tömma en aterom själv?

Behandling av talgkörtelcystor

Ofta tömmer den sig själv efter en tid. Om svulsten sitter olämpligt till på något sätt, eller om man vill ta bort den av kosmetiska skäl, så är det ett snabbt och enkelt ingrepp som utförs med lokalbedövning. Och om talgkörtelcystan blir inflammerad behöver man tömma den direkt.

Kan varböld försvinna av sig själv?

Självbehandling är ibland inte tillräckligt för att bli av infektionen. Det är nödvändigt att behandla tidigt då det för det mesta inte läker utan behandling, och infektionen kan spridas och leda till feber.

Hur får man bort talgkörtlar i underlivet?

I underlivet har man inte något underhudsfett och därför ser man all underliggande vävnad så som talgkörtlar. Det går alltså inte att ta bort dessa körtlar då de fyller en viktig funktion, det kan däremot vara så att när du kommer över puberteten så syns de inte lika tydligt.

Kan talgkörtlar försvinna?

Om du fått en inflammerad talgkörtel, brukar den för det mesta försvinna av sig själv och kräver sällan behandling. I mer ovanliga fall kan man behöva ta bort den hos läkare. Det är ett litet ingrepp där ett ytligt snitt läggs och talgkörteln plockas ut.

Hur tar man bort lipomer?

Ytliga fettknölar kan tas bort i lokalbedövning om de ger besvär. Större eller djupare knölar kräver ibland utredning med ultraljud eller magnetkamera, och går inte alltid att enkelt ta bort i lokalbedövning. Vid operation av små fettknölar bedövas huden ovanpå knölen och man gör ett snitt.

Vad har svettkörtlarna för funktion?

De ekkrina svettkörtlarna är de som är viktigast för kroppens temperaturreglering, då de hjälper oss att effektivt eliminera överskottsvärme. Totalt finns flera miljoner ekkrina svettkörtlar utspridda över kroppen, men allra tätast sitter de i handflator och fotsulor.

Är Talgkörtelcysta farligt?

Det är en godartad cysta som innehåller talg. Den uppstår när öppningen från en talgkörtel ut i huden har blivit tilltäppt. Talgkörtelcystor kan bildas var som helst på kroppen. De är vanligast där det växer hår, framför allt i hårbotten.

Varför får man talgkörtlar?

Talgkörtlarna bildar en vätska som kallas talg och som innehåller mycket fett. Talg följer med hårstråna upp till hudytan och gör den mjuk, smidig och vattenavvisande. Talg innehåller ämnen som skyddar mot bakterier. Det finns flest talgkörtlar i ansiktet, hårbottnen, mitt på bröstet och på ryggen.

Hur blir en talgkörtel inflammerad?

Behandling vid aterom

Vanligtvis kräver ett aterom ingen behandling, men om det sitter på en störande plats kan det opereras bort. Ett aterom kan bli inflammerat, och då blir det ömt, rött, varmt och svullnar upp. Ateromet kan också bli infekterat och då kan en stor böld bildas.

Kan fettknölar försvinna?

En fettknöl brukar finnas kvar livet ut. Fettknölar kan bli större om du går upp i vikt, men övervikt är ingen orsak till att fettknölar bildas.

Lisa Ajax drabbades av hudsjukdomen rosacea: ”Jag fick panik och försökte få bort det” – N

Huden

Känsliga tittare varnas – här kläms superfinnen – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar