Vad är talibaner för folk?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vad är talibanernas syfte?

Talibanerna lovade återinföra fred och ordning, vilket välkomnades av många, samt att deras stränga tolkning av sharialagarna skulle gälla i landet. Det innebar bland annat att kvinnor påbjöds klä sig i burka, att de inte längre tilläts att studera eller arbeta och inte fick resa utan en manlig släktings sällskap.

Vad är det för skillnad på talibaner och is?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen.

Vilka stöder talibanerna?

Talibanerna hade starkt stöd från USA:s bundsförvanter Saudarabien och Pakistan. Man hade även vid den här tiden redan goda kontakter med terroristen Bin Laden. En annan falang, den s.k. Nordalliansen, kom att stödjas av Iran, Ryssland och Indien.

Vad står det på talibanernas flagga?

Emblemet i mitten är Afghanistans statsvapen som visar en moské med en öppning, mihrab, mot Mecka. Flaggan antogs den 4 januari 2004 och har proportionerna 2:3. Den nya flaggan var en mindre modifikation av den som antogs av landets övergångsregering 2002 efter talibanregimens fall.

Vad vill talibanerna i Afghanistan?

Talibanrörelsen är en sunnimuslimsk rörelse och dess värderingar bygger på en strikt tolkning av sharialagarna. Målet för rörelsen är att ha kontrollen över Afghanistan. De mänskliga rättigheterna i Afghanistan riskerar att försvagas om talibanerna lyckas ta makten över landet.

Vad var al-Qaida?

AlQaidas ideologi är att den muslimska världen är under attack från icke-muslimska länder i allmänhet, och USA och Israel i synnerhet. Västländernas dominans över muslimska länder har därför gjort det obligatoriskt för alla muslimer att delta i militant jihad mot västvärlden, enligt alQaida.

Vem är talibanernas ledare?

Talibanernas högsta ledare mulla Haibatullah Akhundzada har visat sig för första gången i offentligheten, sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti.

Vad har talibanerna gjort?

Talibanernas styre på 1990-talet, i färskt minne hos många afghaner, kännetecknades av strikta sharialagar, offentliga avrättningar, kvinnors bannlysning från offentligt liv och marginalisering av etniska och religiösa minoriteter.

Vem finansierar talibanerna?

Talibanerna finansierar sin verksamhet genom opium, som har blivit en källa till stöd. Till exempel i Helmandprovinsen, som talibanerna till stor del kontrollerar, produceras cirka 70 procent av allt opium som produceras i Afghanistan. Alla vinster som kommer från opiumet hamnar i talibanernas och al‑Qaidas fickor.

Vad symboliserar Afghanistans flagga?

Färgerna är i ordningen svart, röd och rödvita. Emblemet i mitten av flaggan är Afghanistans statsvapen och symboliserar en moské med en öppning, mihrab, mot Mecka. De senaste 300 åren har Afghanistan haft runt 20 st flaggor i alla dess former.

Vad står det på Saudiarabiens flagga?

Symbolik. Grönt är islams färg och anses ha varit profeten Muhammeds favoritfärg. Svärdet visar den saudiarabiske kungen ibn Sauds segrar. Den arabiska skriften är islams trosbekännelse (shahadah): ”Det finns ingen gud utom Gud, och Muhammed är hans profet”.

Hur ser Bangladeshs flagga ut?

Bangladeshs flagga består av en röd skiva som vilar på en grön bakgrund något närmare den inre kanten än den yttre. Det röda symboliserar den uppåtgående solen, men även det blod som offrades för självständigheten. Det gröna står för den frodiga naturen.

Talibanerna på statsbesök i Norge – Wolfgang Hansson: ”En islossning – efter att ha varit paria”

Så vill talibanerna förändra Afghanistan – har utropat seger

Magda Gad möter talibaner inne i Kabul

Lämna en kommentar