Vad är talibaner?

Vad är en taliban mål?

Talibanrörelsen är en sunnimuslimsk rörelse och dess värderingar bygger på en strikt tolkning av sharialagarna. Målet för rörelsen är att ha kontrollen över Afghanistan. De mänskliga rättigheterna i Afghanistan riskerar att försvagas om talibanerna lyckas ta makten över landet.

Vad är skillnaden mellan talibaner och is?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen.

Vad är talibanernas motiv?

Den hårda kärnan i talibanrörelsen, mulla Omar och hans ideologiska meningsfränder, har som mål att återta makten med våld och återupprätta det ”Islamiska emiratet Afghanistan” som utropades på 1990-talet. De förkastar tanken på att nå makten på demokratisk väg. Talibanerna blev kända för världen 1994.

Vad innebär det att talibanerna tagit över?

Talibanerna har också återinfört restriktioner för kvinnor, yttrandefrihet och civilsamhället. — På de fem veckor som har gått sedan talibanerna tog kontrollen över Afghanistan har de tydligt visat att de inte tar allvarligt på att skydda eller respektera de mänskliga rättigheterna.

Vem är talibanernas ledare?

Talibanernas högsta ledare mulla Haibatullah Akhundzada har visat sig för första gången i offentligheten, sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti.

Vad vill talibanerna uppnå?

Talibanerna är en militant islamistisk organisation. De kontrollerade Afghanistans huvudstad Kabul och styrde landet i några år under 1990-talet. Nu har de bland annat som mål att få ut alla utländska trupper ur landet och att införa sharialagar i landet.

Hur många talibaner finns i Afghanistan?

Under andra hälften av augusti 2021 tog talibaner över större delen av landet, intog Kabul och tog makten från den tidigare regeringen samt utropade Islamiska emiratet Afghanistan.
Afghanistan
Totalt 652 230 km² (42:a)
Vatten (%) försumbart
Demografi
2019 års uppskattning 38 042 000 (39:e)

25 rader till

Vad är det IS vill?

Den islamiska staten (IS) är en islamistisk militant terroristgrupp som idag kontrollerar stora områden i Irak och Syrien. IS kämpar för att etablera en islamsk stat. Gruppen har tagit över stora landområden, gjort sig skyldiga till brutala brott mot mänskliga rättigheter och rekryterat krigare från hela världen…

Finns talibaner i Sverige?

Talibanerna har länge regerat i södra och östra Afghanistan där pashtunerna bor och de flesta som har fallit offer för talibanerna är pashtuner. Men ändå pekas pashtuner av vissa ut som talibansympatisörer, säger han. Statsvetaren hävdar att de flesta afghaner i Sverige är emot talibanerna.

Vad krigar man om i Afghanistan?

Afghanistan har plågats av krig i drygt 40 år. Den senaste konflikten inleddes med ”kriget mot terrorismen” efter terrordåden mot USA hösten 2001. Det USA-ledda anfallet var riktat mot den islamistiska talibanregeringen, som beskyddade Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida.

Vilket folkslag är talibaner?

Per Grankvist. Under åren som följde efter att Sovjetunionen avslutat sin ockupation av Afghanistan 1989 uppstod en religiös rörelse i norra Pakistan. De var pashtuner (پښتون), den största folkgruppen i Afghanistan och den näst största i Pakistan och de kallade sig för studenter, eller taliban på pashto (طالبان).

Vad menar man med att afghanistankriget var Sovjetunionens vietnamkrig?

Vad menar man med att Afghanistankriget var Sovjetunionens Vietnamkrig? Kallas det krig som utkämpades mellan Afghanska gerillagrupper och sovjetunionens armé från 1979 till 1988. Sovjet tänkte att de skulle vinna över Afghanistan enkelt, de tog det för givet. Precis som USA tog för givet att de skulle vinna Vietnam.

Vad händer med kvinnorna i Afghanistan?

Det är en djupt oroväckande utveckling. Kvinnorna i Afghanistan har nu inte bara gått miste om möjligheten till utbildning och arbete. De lever också med en ökad risk för könsbaserat våld och allvarliga inskränkningar i deras rätt till mötesfrihet, rörelsefrihet och yttrandefrihet, inklusive deras val av kläder.

Vad har talibanerna gjort?

Talibanernas styre på 1990-talet, i färskt minne hos många afghaner, kännetecknades av strikta sharialagar, offentliga avrättningar, kvinnors bannlysning från offentligt liv och marginalisering av etniska och religiösa minoriteter.

Hur slutade afghansk sovjetiska kriget?

24 december 1979 – 15 februari 1989

Magda Gad möter talibaner inne i Kabul

Så vill talibanerna förändra Afghanistan – har utropat seger

Talibanerna på statsbesök i Norge – Wolfgang Hansson: ”En islossning – efter att ha varit paria”

Lämna en kommentar