Vad är talibanernas mål?

Talibanrörelsen är en sunnimuslimsk rörelse och dess värderingar bygger på en strikt tolkning av sharialagarna. Målet för rörelsen är att ha kontrollen över Afghanistan. De mänskliga rättigheterna i Afghanistan riskerar att försvagas om talibanerna lyckas ta makten över landet.

Vad är talibaner för folkslag?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vad är skillnaden mellan talibaner och is?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen.

Vad är talibanernas syfte?

Talibanerna lovade återinföra fred och ordning, vilket välkomnades av många, samt att deras stränga tolkning av sharialagarna skulle gälla i landet. Det innebar bland annat att kvinnor påbjöds klä sig i burka, att de inte längre tilläts att studera eller arbeta och inte fick resa utan en manlig släktings sällskap.

Vad gör talibanerna idag?

Talibanerna har också återinfört restriktioner för kvinnor, yttrandefrihet och civilsamhället. — På de fem veckor som har gått sedan talibanerna tog kontrollen över Afghanistan har de tydligt visat att de inte tar allvarligt på att skydda eller respektera de mänskliga rättigheterna.

Vem är talibanernas ledare?

Talibanernas högsta ledare mulla Haibatullah Akhundzada har visat sig för första gången i offentligheten, sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti.

Vad står det på talibanernas flagga?

Emblemet i mitten är Afghanistans statsvapen som visar en moské med en öppning, mihrab, mot Mecka. Flaggan antogs den 4 januari 2004 och har proportionerna 2:3. Den nya flaggan var en mindre modifikation av den som antogs av landets övergångsregering 2002 efter talibanregimens fall.

Vad är det IS vill?

Den islamiska staten (IS) är en islamistisk militant terroristgrupp som idag kontrollerar stora områden i Irak och Syrien. IS kämpar för att etablera en islamsk stat. Gruppen har tagit över stora landområden, gjort sig skyldiga till brutala brott mot mänskliga rättigheter och rekryterat krigare från hela världen…

Vad händer när talibanerna tar över?

Förutsättningar för en politisk lösning på konflikten i Afghanistan har drastiskt förändrats efter att att talibanerna tagit kontroll över Kabul den 15 augusti 2021.

Finns talibaner i Sverige?

Talibanerna har länge regerat i södra och östra Afghanistan där pashtunerna bor och de flesta som har fallit offer för talibanerna är pashtuner. Men ändå pekas pashtuner av vissa ut som talibansympatisörer, säger han. Statsvetaren hävdar att de flesta afghaner i Sverige är emot talibanerna.

Vad vill talibanerna i Afghanistan?

Talibanrörelsen är en sunnimuslimsk rörelse och dess värderingar bygger på en strikt tolkning av sharialagarna. Målet för rörelsen är att ha kontrollen över Afghanistan. De mänskliga rättigheterna i Afghanistan riskerar att försvagas om talibanerna lyckas ta makten över landet.

Vad var al-Qaida?

AlQaidas ideologi är att den muslimska världen är under attack från icke-muslimska länder i allmänhet, och USA och Israel i synnerhet. Västländernas dominans över muslimska länder har därför gjort det obligatoriskt för alla muslimer att delta i militant jihad mot västvärlden, enligt alQaida.

Vad finns det för utlösande orsaker till talibanernas övertagande?

Självmordsattentat utanför flygplatsen. Den 26 augusti utför terrorgruppen IS två sprängdåd utanför flygplatsen. Minst 100 människor dödas. Attackerna har föregåtts av flera varningar för att terrorgruppen kan slå till mot flygplatsen.

Hur såg samhället ut i Afghanistan under talibanernas styre?

Talibanernas styre på 1990-talet, i färskt minne hos många afghaner, kännetecknades av strikta sharialagar, offentliga avrättningar, kvinnors bannlysning från offentligt liv och marginalisering av etniska och religiösa minoriteter.

Hur lever kvinnorna i Afghanistan?

Det är en djupt oroväckande utveckling. Kvinnorna i Afghanistan har nu inte bara gått miste om möjligheten till utbildning och arbete. De lever också med en ökad risk för könsbaserat våld och allvarliga inskränkningar i deras rätt till mötesfrihet, rörelsefrihet och yttrandefrihet, inklusive deras val av kläder.

Vad kommer hända i Afghanistan?

Människor hämtar dricksvatten från ett tankfartyg i Kabul den 1 oktober 2021. Inbördeskriget i Afghanistan är en av världens längsta och blodigaste konflikter. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti är situationen lugnare men framtiden oviss.

Magda Gad möter talibaner inne i Kabul

Talibanernas offensiv i Afghanistan – detta har hänt

Så vill talibanerna förändra Afghanistan – har utropat seger

Lämna en kommentar