Vad är tampongsjukan?

Bakterierna utsöndrar ett gift som gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt. TSS kallas ibland för tampongsjuka eftersom personer som använder tampong kan bli sjuka.

Hur vanligt är Tampongsjukan?

TSS (toxic shock syndrome), som även kallas tampongsjukan, är mycket ovanligt. De som får sjukdomen får den oftast i samband med en hudinfektion, till exempel efter en operation. De flesta fall av TSS har alltså inte något med mens och tamponger att göra. TSS orsakas av ett gift som produceras av en sorts bakterier.

Vad händer om man har i en tampong i 12 timmar?

Om du låter en tampong sitta i för länge kan det som sagt inte bara kännas ofräscht, utan det kan även bli mycket farligt. Även om det är mycket ovanligt så finns det en sjukdom som heter Toxic shock syndrome, som med ett annat namn kallas för tampongsjukan.

Är det farligt att använda tampong?

Att använda tampong när mensen är sparsam eller nästan obefintlig, kan dock skapa en tillfällig torrhet i slidan. Det är just denna torrhet som möjligen skulle kunna skapa risk för TSS (toxiskt shocksyndom), som ibland har kallats för ”tampongsjukan”.

Hur vet man om man har en tampong kvar?

Det är inte ovanligt att glömma bort det. Eftersom slidan bara är ungefär tio centimeter djup så känner du tampongen med fingrarna om den skulle sitta kvar. En tampong kan inte försvinna in i kroppen.

Kan man ha en tampong i 10 timmar?

Hur länge man kan ha i en tampong är en av de absolut vanligaste frågorna vi får. Och svaret är ganska enkelt. En tampong ska inte sitta inne i slidan för länge – man brukar säga att ungefär fyra timmar är lagom och att man aldrig ska låta en och samma tampong sitta i mer än åtta timmar.

Är Toxic Shock Syndrome vanligt?

TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och du måste därför få behandling snabbt. TSS kallas ibland för tampongsjuka eftersom personer som använder tampong kan bli sjuka. De flesta fall av TSS har beror dock inte på tamponganvändning.

Hur många timmar kan man ha inne en tampong?

Det är viktigt att du byter tampong när den är fylld eller när den har varit inne i åtta timmar. Det är storleken på din blödning som avgör hur ofta du bör byta tampong. Under mensens första dagar, när blödningen är kraftigare, kan du behöva byta tampong var tredje till sjätte timme.

Kan man stoppa in två tamponger samtidigt?

Det är aldrig säkert att använda två tamponger åt gången eftersom det ökar risken för att drabbas av tampongsjukan (TSS). Om du glömmer bort att du redan har satt in en tampong och sätter in ytterligare en, kommer du snart att lägga märke till en obehaglig doft som orsakas av bakterier som ansamlas.

Hur många tamponger per dag?

Det beror på hur mycket du blöder hur ofta du ska byta tampong. Därför kan du behöva byta oftare i början av mensen när du blöder mer. Byt när du tror att tampongen börjar bli full.

Är tampong bättre än binda?

Oavsett om du använder tamponger eller bindor så är båda lika effektiva och hygieniska när du väl kommer på hur du ska använda dem. Därför är det bäst att prova på båda och sedan välja det skydd som känns mest praktiskt och bekvämt för just dig. Vissa kvinnor använder både tampong och binda för ett extra gott skydd.

Kan tampongen hamna fel?

Hur långt in ska tampongen då? Såhär är det: När tampongen sitter på rätt så kommer det inte kännas obekvämt på något sätt. Gör den det så har tampongen hamnat fel. Testa att tryck in den lite till, eller ta ut den och prova igen med en ny tampong.

I vilken ålder ska man börja använda tampong?

Det finns ingen åldersgräns eller rekommenderad ålder när det gäller tamponger. En del flickor börjar använda tampong genast då de har fått sin första mens, andra tycker aldrig att det känns som en god idé. Men så fort det känns bekvämt går det jättebra att använda tampong, om man vill det.

Kan tampongen fastna i slidan?

Nej, tampongen kan inte fastna eller försvinna någonstans in i slidan eller magen, så det behöver man inte alls vara orolig för.

Kan man trycka upp en tampong i livmodern?

Du kan med hjälp av snöret justera tampongens läge eller ta ut den när som helst. För det andra kan tampongen inte försvinna in i kroppen eller in i livmodern. Det beror på att öppningen till livmodern är så trång att inga tamponger kan passera genom den.

Vad händer om man inte får ut tampongen?

Om du inte får tag på snöret, vänta tills tampongen är helt genomdränkt. Sätt dig på huk och krysta lite, ungefär som om du satt på toaletten. Då bör du kunna tag på tampongen med två fingrar och dra ut den. Om du ändå inte lyckas ta ut tampongen bör du ta kontakt med din gynekolog eller vårdcentral.

Kvarglömd tampong kan göra dig allvarligt sjuk – Malou Efter tio (TV4)

10 MENS-HACKS

Så använder du tampong och menskopp

Lämna en kommentar