Vad är tencel?

Vad är Tencel gjort av?

Tencel™ är en av våra mest miljövänliga textilier. Det kommer direkt från naturen och utvinns av FSC-certifierad* cellulosa från hållbart skogsbruk. Tencel™ delar många av ullens positiva egenskaper, och kläder i Tencel™ är mjuka, hållbara, behåller sin passform och transporterar bort fukt från huden.

Hur känns Tencel?

Tenceltyg kan göras mjukare vilket ger än luftig och sval känsla mot kroppen. Det mjuka, svala tyget passar perfekt på barn en varm sommardag då det behåller fukten och inte blir ohygieniskt när man svettas i det. Tencel känns fräscht och rent, på gränsen till lyxigt.

Är Tencel och lyocell samma sak?

I denna del ska vi prata om lyocell; ett organiskt material framställt av träfiber. Detta material används ofta för att minska andelen bomull i textilierna. I våra textilier använder vi lyocell-material av varumärket TENCEL™.

Var kommer tencel ifrån?

TENCEL® från Lenzing Fibers, eller lyocell som den generiska fibern kallas, är ett naturligt material. TENCEL® tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, främst eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager i Österrike och dess grannländer.

Hur tvättar man Tencel?

Tencel transporterar fukt bra och är skönt mot huden. Tyget har ett mjukt och fint fall. Tvättas i 30 grader. Liten risk för krympning.

Varför är Tencel lyocell mer miljövänligt än t ex bomull?

Den kräver inte lika många bekämpningsmedel och mindre än hälften av alla andra produkter, till exempel vattnet, både under dess tillväxt och odling. Faktum är att, Lyocell är ett material som tar mindre från miljön än bomull eller andra konventionella fibrer.

Vilken typ av fiber är Tencel?

Lyocell/Tencel:

Är en fiber som tillverkas av gran eller andra träd precis som viskos, men på ett mer miljövänligt sätt eftersom kemikalierna används i ett slutet system och lösningsmedlet som används är mer skonsamma mot miljön.

Vad är lyocell gjort av?

Lyocell är en regenatfiber som tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång.

Är lyocell stretchigt?

Lyocell: starkt, följsamt och transporterar bort fukt bra. Bomull: andas bra och är slitstarkt. Elastan: mycket stretchigt och formar sig efter kroppen.

Vad är Tencel ™ lyocell?

Lyocell är en miljövänlig variant av viskos med långa fina fibrer som tillverkas av cellulosamassa från snabbväxande träslag, framförallt eucalyptus och bok. Eftersom fibrerna är konstgjorda kan de bli i princip hur långa som helst, vilket gör att väven får en väldigt jämn och fin kvalitet.

Vilka material är strykfria?

  • Strykfria.
  • Stretch bomull.
  • Premium bomull.

Vad är Viskosjersey?

Viscosjersey. Jämfört med bomullsjersey är viskosjersey tyngre, blankare och med mer fall. Många antar felaktigt att viscos inte är ett naturmaterial, men tyget är faktiskt tillverkat av regenerade träfibrer!

Vart odlas lyocell?

Träden växer i naturliga skogsområden som endast kräver regnvatten för sin överlevnad och kan även odlas på flera platser runt om i världen då det inte kräver ett varmt klimat. Lyocell är ett organiskt, starkt och hållbart material.

Hur produceras lyocell?

Lyocell tillverkas av regenererad cellulosa genom våtspinning till fibrer. Cellulosan löses upp med hjälp av NMMO (N-metylmorfolin n-oxid), filtreras och spinns sedan i vatten (2). NMMO-lösningen är inte giftig och återvinns efter spinningsprocessen (3).

Hej Då VISKOS!

Lär dig mer om: MIKROPLASTER

Lyocell Tencel | Hållbara ekologiska kläder som håller färgen och skrynklar mindre

Lämna en kommentar