Vad är testosteron?

Vilken funktion har testosteron?

Hormonet förknippas ofta med sexuell lust, bibehållen erektionsförmåga och förmågan att underhålla muskelmassa och styrkan i skelettet. Men testosteron har även andra viktiga funktioner såsom påverkan på syresättning av blodet, fördelning av kroppsfett samt att hålla orken och humöret uppe.

Är det bra att ta testosteron?

Kort om testosteron

Du behöver ha båda typerna av hormoner för att din kropp ska må bra. Många transkillar och ickebinära personer som tilldelades könet tjej när de föddes tar testosteron för att förändra sin kropp. För en del är målet med att ta testosteron att göra kroppen så typiskt manlig som möjligt.

Är det farligt att ta testosteron?

Överdoser av testosteron och anabola steroider orsakar kraftigt förvrängda fettvärden i en riktning som är ofördelaktig för hälsan. Därigenom kan fortlöpande användning av dessa hormoner öka riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar samt för hjärninfarkt och stroke.

Vad är testosteron hos män?

Testosteron är ett nyckelhormon genom hela mannens liv. Från utvecklingen till pojke under fostertiden till danande och bibehållande av manliga karakteristika under adolescens och vuxenliv. Testosteron bildas huvudsakligen i testiklarna som ett svar på hormonell stimulering av de hormonproducerande Leydigcellerna.

Kan män tillföra testosteron?

Det finns principiellt tre metoder för att tillföra testosteron: intramuskulära injektioner, plåster och tabletter. Beroende på de kriterier för behandling som skulle bli aktuella kan den potentiella målgruppen uppskattas till mellan 5 och drygt 30 procent av alla män över 60 år.

Kan män köpa testosteron?

Tillskott av testosteron från apotek

En behandling kan bestå av kapslar, tabletter, injektionsvätskor, geler och plåster. Skälet till att köpa testosteron från apotek är att få en välfungerande kropp, självklart i en kombination med ovannämnda alternativ kring både livsstil och förtäring av rätt föda.

Vad händer om män har brist på testosteron?

Symtom på testosteronbrist

Även ilska, sämre sexlust, nedstämdhet, minskad muskelmassa och ökad fettmängd kan vara vanliga symtom, som i förlängningen kan öka risken för diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter.

Hur kan män kolla sin testosteron nivå?

Ett SHBG-test kontrollerar nivån på det manliga könshormonet testosteron i blodet. Det mesta testosteronet i blodet är bundet till ett protein som kallas sex hormone binding globulin (SHBG). Testosteron påverkar sexuella funktioner och utveckling.

Vad innebär hög testosteronhalt?

För mycket testosteron

Hos män kan det visa sig genom att t. ex. håravfall förekommer i tidig ålder, att akne utvecklas, kraftiga humörsvängningar, ökad förmåga att bygga muskler och impotens. Kvinnor med för mycket testosteron börjar utveckla manliga drag.

Hur ökar man testosteron naturligt?

Så vet du om du har testosteronbrist

Se upp för testosteronet gossar! ”Det kan stänga av den egna produktionen” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar