Vad är tingsrätt?

Vad innebär tingsrätt?

Tingsrätterna är den första instansen inom det allmänna domstolsväsendet. En tingsrätt prövar brottmål och tvistemål. Tingsrättens geografiska område kallas domsaga. Chefen för en tingsrätt kallas lagman.

Vad gör man med tingsrätten?

Tingsrätten handlägger och dömer i brottmål, till exempel mål om misshandel, stöld, narkotika, skatte- och trafikbrott. Ett misstänkt brott utreds av polisen. En åklagare bestämmer sedan om målet ska föras vidare till tingsrätten genom ett åtal.

Vad består tingsrätten av?

Vid förhandlingar i brottmål består tingsrätten i regel av en lagfaren domare (dvs. lagman, chefsrådman, rådman, assessor, fiskal, beredningsjurist eller notarie) samt tre nämndemän. Nämndemännen väljs av kommunfullmäktige och ingår i en så kallad nämnd. Nämndemännen behöver inte vara jurister.

Vad är en hovrätt?

Hovrättens huvudsakliga uppgift är att vara fullföljdsdomstol, dvs. att handlägga besvär och klagan över avgöranden som fattats av de tingsrätter som hör till hovrättens domkrets. Största delen av de mål och ärenden som hovrätterna handlägger är besvär över tingsrätternas avgöranden.

Vad är åtalspunkter?

För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.

Hur sitter man i en rättssal?

De flesta rättssalar liknar varandra och de som är med sitter alltid på samma platser. Bilden nedan visar vem som sitter var i rättssalen och hur möbler och teknisk utrustning oftast är placerade. Klicka på bilden för att få mer information om vem som sitter var och vad deras uppgift under rättegången är.

Vilka mål handlägger tingsrätten?

Tingsrätterna handlägger brottmål, tvistemål och ansökningsärenden. Målen och ärendena handläggs och avgörs antingen vid ett sammanträde till vilket parterna i målet kallas eller i ett skriftligt förfarande, varvid avgörandet fattas enbart på basis av handlingarna.

Vilka domslut når TR och HovR?

351: Krav på prövningstillstånd i HovR föreligger när överklagande skett av TR:s dom som gällt särskild talan om förverkande förd mot någon som ej är tilltalad för brott (I).

Hur ser rättsprocessen ut?

När ett brott har polisanmälts inleds en utredning. Den ska ligga till grund för åtal, rättegång och dom. Brottsoffrets deltagande i utredningen spelar ofta en avgörande roll för hur rättsprocessen fortlöper.

Vad är en slutplädering?

En rättegång avslutas med pläderingar, som också kallas slutanförande. Åklagaren och försvararen ska sammanfatta sin bevisning och argumentera för sin ståndpunkt. I dagligt tal används ibland ordet ”slutplädering”, som alltså inte är helt korrekt.

Vilka mål tas upp i förvaltningsdomstolarna?

Totalt arbetar Högsta förvaltningsdomstolen med cirka 500 olika typer av mål. De mål som Högsta förvaltningsdomstolen prövar har överklagats från någon av kammarrätterna. Högsta förvaltningsdomstolen avgör till exempel skattemål, socialförsäkringsmål, upphandlingsmål, mål om tvångsvård och sekretessmål.

Vilka är principerna i en domstol?

Rättegången i brottmål

En huvudförhandling styrs av tre principer: muntlighet, omedelbarhet och koncentration. Det innebär att domstolen avgör målet efter att både den misstänkte och åklagaren muntligt fått presentera sina yrkanden och berätta sina respektive versioner om vad som hänt.

Vilka hovrätter finns det?

Hovrätter
  • Göta hovrätt. Postadress. Box 2223. 550 02 Jönköping.
  • Hovrätten för Nedre Norrland. Postadress. Box 170. 851 03 Sundsvall.
  • Hovrätten för Västra Sverige. Postadress. Box 40. 401 20 Göteborg.
  • Hovrätten för Övre Norrland. Postadress. Box 384. …
  • Hovrätten över Skåne och Blekinge. Postadress. Box 846. …
  • Svea hovrätt. Postadress.

Vilka är med i hovrätten?

Vem är vem?
  • Tre juristdomare – en är ordförande och två är ledamöter.
  • Två nämndemän – lekmannadomare. De är inte utbildade jurister utan har helt andra yrken. …
  • Den tilltalade – den som är åtalad för brottet.
  • Åklagaren – för statens talan i domstolen.
16 sep. 2019

Är åklagaren?

Åklagaren har tre huvuduppgifter: att leda polisens brottsutredning, att fatta beslut om åtal ska väckas, samt att föra talan i domstol. Åklagaren leder förundersökningen vid allvarliga brott som misshandels- och sexualbrott och utreder brottet i nära samarbete med polisen.

Misshandel på krogen? Ett mål i tingsrätten.

Domare i tingsrätten

Rättegång

Lämna en kommentar