Vad är trall?

Vad är trätrall?

En tryckimpregnerad trall i furu som har ett skydd mot röta i upp till 25 år. Kommer i en grönaktig färg, men med tiden kommer det bli mer grått.

Vad är trall gjort av?

Konstruktionen byggs oftast av tryckimpregnerat trä, då den ligger på marken och inte kan underhållas när brädorna är på plats. Hur långt det ska vara mellan stödpunkterna beror på brädornas tjocklek och träslagets styrka. Det är viktigt att bygga en konstruktion som stöttar upp alla trallen.

Vad är trallvirke?

Samlingsnamn för lövträ. Som trall är träet oftast importerat och mer känt under benämningen tropiskt hårdträ. Vanliga träslag är Teak, Jarrah, Ipé, Cumaru och Bangkirai. Dessa behöver inte behandlas med träskydd då de har en naturlig motståndskraft mot rötangrepp.

Kan inte trallen?

För att få en rak trall krävs att du håller tungan rätt i mun. Trallbrädor har ofta breddavvikelser som kan leda till att din trall blir en ”solfjäderstrall”. Lösning: Mät varje trallbräda då de kan variera i bredd pga fuktkvoten. För snyggast slutresultat bör hela radens förlängning ha samma virkesbredd.

Vilket träslag på trädäcket?

Välj rätt träslag till trallen

Tryckimpregnerad furu är fortfarande det vanligaste valet. Men alternativen är fler. Du kan också välja värmebehandlade träslag som TermoAsk eller Svanenmärkta ThermoWood furu.

Vilket träslag till trädäck?

6 olika träslag till altan eller trädäck
 1. Organwood furu. Ett miljövänligt alternativt. …
 2. Sibirisk lärk. Sibirisk lärk är ljust och kan ibland ha en rödaktig ton som grånar inom 1 år. …
 3. Obehandlad furu. Obehandlad furu liknar Sibirisk lärk, den är ljus men grånar med tiden. …
 4. Tropisk hardwood. …
 5. Tryckimpregnerat. …
 6. Ceder.
5 juni 2020

Vad består tryckimpregnerat av?

Den tryckimpregnerade vätskan består av kopparsalter, samma ämnen som finns i båtbottenfärger för algbekämpning. I grunden är koppar en livsnödvändig metall för både människor och natur, men i för höga halter är den giftig för vattenlevande organismer.

Vad består impregnering av?

Träskyddsmedel måste vara godkända

Träskyddsmedel som innehåller kemiska ämnen för att motverka nedbrytning eller angrepp av träförstörande insekter räknas som bekämpningsmedel och måste godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får användas för impregnering.

Vilket är det bästa Trallvirket?

 • Sibirisk lärk. …
 • Alternativet till trä, WPC (träkomposit), spricker inte och bildar heller inga flisor. …
 • För dig som är ute efter ett motståndskraftigt och ett miljövänligt alternativ till tropiska träslag, är Thermowood rätt val! …
 • För dig som är ute efter tåligt och underhållsfritt altangolv är trall i hårdträ rätt val!

Vad kostar trallvirke?

För tryckimpregnerad trall behöver du betala mellan 17 och 50 kronor per löpmeter vilket ger det absolut lägsta kvadratmeterpriset. Priset varierar beroende på dimension, klass och fabrikat. Andra fördelar med virket är att det är det mest hållbara du kan välja.

Hur bygger man ett trädäck?

Om du vill bygga trädäck på gräsmatta eller liknande
 1. Gräv ut ca 15 cm djupt över hela den yta där trädäcket ska ligga. …
 2. Lägg fiberduk eller ogräsduk i botten för att skapa en spärr mellan jord och grus. …
 3. Fyll på med 5–10 cm grus i dimension 8/16. …
 4. TIPS: Lys upp ditt trädäck!
3 juli 2017

Vilket träslag runt pool?

Trätrall är perfekt runt poolen! Vi kan rekommendera TermoAsk som är vackert och ekologiskt. Träet är värmebehandlat helt utan kemikalier och har ett bra skydd mot röta. Ask är ett hårt träslag vilket gör att det tål många års slitage.

Hur länge håller en trall?

– Rent beständighetsmässigt kan en impregnerad trall hålla säkert 20–30 år om du underhåller den, säger Johan Fröbel, chef distribution och teknik på Svenskt Trä.

Hur får man trallen rak?

Ett bra tips för att till en rak trall är att hela tiden utgå ifrån tre brädor. Använd bladet till en morakniv som distans mellan brädorna och se till att de ligger rakt. Skruva fast den första brädan, låt den andra ligga löst och skruva sedan i den tredje brädan.

När ska man olja in trallen första gången?

Vi rekommenderar att tryckimpregnerat virke får stå obehandlat en säsong innan det behandlas. Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än 16% i träet och när de ämnen som finns i impregneringen urlakats. Det brukar vara först efter att det stått uppsatt en säsong.

Bygga trall – bygg stabil grundkonstruktion | ESSVE

Vilken trall kan man välja?

Skruvar trall

Lämna en kommentar