Vad är trängselskatt?

Vad går trängselskatten till?

Trängselskatt tas ut på bestämda tider för fordon som körs in i och ut ur Stockholms innerstad samt på Essingeleden. Trängselskatt används för att minska trängseln och förbättra framkomligheten i trafiken.

Vem ska betala trängselskatt?

Vem är skyldig att betala trängselskatt? Det är den som står som ägare eller brukare till fordonet i Transportstyrelsens vägtrafikregister som är skyldig att betala skatt. Ägare och brukare är normalt samma person eller organisation.

Hur betalar man vägtullar i Sverige?

Du kan betala trängselskatt på något av följande sätt:
  • autogiro.
  • e-avi (e-faktura)
  • bankgiro (via det inbetalningskort vi skickar ut)
  • digital brevlåda (erbjuder din brevlådeoperatör en betallösning kan du betala i din digitala brevlåda)

Hur vet man om man ska betala trängselskatt?

Via appen Mina fordon får du information om betalda och obetalda skattebeslut samt passager som registrerats på ett visst fordon och som ännu inte blivit ett skattebeslut. Observera att appen inte visar någon information om infrastrukturavgifter (broavgifter) utan endast trängselskatt.

Kan man se trängselskatt?

Du kan på egen hand logga in och se dina skattebeslut i vår e-tjänst för trängselskatt. Det är även möjligt att kontakta vår kundtjänst på telefon: 0771-29 29 29 (öppet vardagar kl. 9:00-16:00) eller använda vårat kontaktformulär. Om du har flyttat eller har en tillfällig adress, kom ihåg att meddela Skatteverket.

Hur mycket tjänar Stockholm på trängselskatt?

Trots den minskade trafiken har inkomsterna från trängselskatterna i Stockholm gått upp från 148,3 miljoner kronor i mars i fjol till 177,2 miljoner kronor för motsvarande månad i år.

Kan arbetsgivaren betala trängselskatt?

Om du som arbetsgivare betalar trängselskatt för privata resor som en anställd gör med sin förmånsbil är det en skattepliktig förmån. Den anställda ska beskattas för förmånen och du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag. Samma regler gäller infrastrukturavgifter för broar.

Vilka dagar behöver man inte betala trängselskatt?

Det högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Högsäsong är perioden 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid. Skatt tas inte ut helgdag, vissa dagar före helgdag eller under juli månad, förutom de första fem vardagarna.

Måste elbil betala trängselskatt?

Du är inte undantagen från trängselskatt bara för att du kör med en elbil. Du måste betala en lika stor avgift som personer som kör fossildrivna bilar. Bland de motorfordon som undantas inkluderas bland annat utryckningsfordon, motorcyklar samt militära fordon.

Finns det vägtullar i Sverige?

Sverige är ett av de få europeiska länderna där vägtullar inte betalas. Motorvägar debiteras endast för fordon som väger över 12 ton. Förare av personbilar och bilar som väger upp till 12 ton betalar endast vid inresa till Stockholm eller Göteborg och kör på vissa broar eller motorvägar.

Hur kan man betala bilskatt?

Du kan betala ordinarie fordonsskatt på något av följande sätt:
  1. autogiro.
  2. e-avi (e-faktura)
  3. digital brevlåda (erbjuder din brevlådeoperatör en betallösning kan du betala i din digitala brevlåda)
  4. bankgiro (via det inbetalningskort som vi skickar ut)

Får utländska bilar betala trängselskatt?

Trängselskatt: Sedan den 1 januari 2015 gäller trängselskatten i Stockholm och Göteborg även utländska fordon. Numera ska också utländska personbilar, lastbilar och bussar betala trängselskatt när de passerar någon av betalstationerna i Stockholm eller Göteborg.

Hur mycket kostar trängselskatt?

Det högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Högsäsong är perioden 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid. Skatt tas inte ut helgdag, vissa dagar före helgdag eller under juli månad, förutom de första fem vardagarna.

Congestion Tax Stockholm

Trängselskatt – Stockholms infrastruktur del 4

Trängselskatten i Stockholm – vad hände sedan?

Lämna en kommentar