Vad är typiskt för art deco?

Den svulstiga stilen med rötter från 1920-talet kännetecknas främst av djärva färger, mönster och geometriska former – men också av material som aluminium, stål, sammet, guld och plast.

Vad skiljer art deco från Art Nouveau?

Om Art nouveau hade böljande, organiska och asymmetriska former så är Art deco rätlinjig, geometrisk och med symmetriska former. Rektanglar, klot, trianglar, sicksack och solstrålemotiv blev vanliga. Moderna material som bakelit, krom, plast och rostfritt stål användes gärna, liksom djärva och kontrasterande färger.

Vad är art deco inredning?

Inredningsstilen art deco, kännetecknas av bland annat sicksack-mönster och blixtar, enfärgade tyger eller tapeter. Golven är ofta parkettgolv, linoleumgolv i abstrakta mönster eller svartvit-rutig vinyl. Kvinnofigurer användes i lampdesign, lampor i krom var populärt.

Vad är Deco?

Art déco (kortform av franskans art décoratif, ”dekorativ konst”), är en arkitektur-, konst- och formgivningsstil från tiden mellan 1920 och början av andra världskriget. Stilens höjdpunkt inträffade i och med världsutställningen i Paris 1925 ”Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes”.

Vad kännetecknar Art Nouveau?

Stilen uppkommer kring 1800-talets slut och omfattar glas, porslin, måleri, möbeltillverkning och arkitektur. Dess namn kommer från franskan och kan översättas till “den nya konsten”. I Sverige och norra Europa finner den sin motsvarighet i jugend.

Vad kännetecknar jugendstil?

Organiska former, växtslingor och böljande linjer. Jugend är en stilart som uppkom inom arkitektur och andra konstformer som en reaktion mot industrialismens likformighet och traditionella historiserande stilar.

När kom Art Deco?

Art Deco-inredningen var populär i USA och Europa på 1920, 30 och 40-talen. Den följde och liknar Art Nouveau-perioden; Art Deco påverkade andra områden av dekorativ konst och har beskrivts som glamorös, funktionell, elegant och modern.

Vilka inredningsstilar finns det?

Top 8 populära inredningsstilar – En guide
  • Lantlig inredning. …
  • Skandinavisk inredningsstil. …
  • Modern. …
  • Retro inredningsstil. …
  • Marina inredningsstilar. …
  • Modern organisk inredning. …
  • Hollywood glam. …
  • Art nouveau inredningsstil.
4 apr. 2014

Art Deco in 9 Minutes: Why Is It The Most Popular Architectural Style?

The Story of Art Deco

Art Deco Graphic Design: Let’s Talk About This Trend

Lämna en kommentar