Vad är urinvägsinfektion?

Om du känner dig kissnödig ofta och det svider när du kissar kan du ha drabbats av urinvägsinfektion. Den vanligaste typen av urinvägsinfektion kallas blåskatarr och orsakas av bakterier i urinvägarna. Ibland går infektionen över av sig själv, men du kan också behöva söka vård.

Vad innebär urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är en ganska vanlig sjukdom hos barn. Den orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och urinblåsan. När bakterierna stannar där kallas det blåskatarr. Sprider sig bakterierna upp till njurarna och njurbäckenet kallas det njurbäckeninflammation.

Vad orsakar urinvägsinfektion?

Den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion är att bakterier (vanligen Escherichia coli) som finns i mellangården kommer åt att ta sig via urinröret till urinblåsan. ingrepp i urinvägarna (exempelvis tömning av blåsan med kateter, då riskan för urinvägsinfektion kan öka upp till tiofalt).

Hur smittas urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion smittar inte. Däremot kan samlag göra att bakterier som finns i området sätter sig vid urinrörsmynningen och sedan tar sig uppåt.

Vad är symtomen på urinvägsinfektion?

Du kan ha ett eller flera av de här besvären om du har urinvägsinfektion utan feber: Du behöver kissa ofta. Du kan känna att det svider när du kissar och precis efteråt. Du kan ha ont i nedre delen av magen över urinblåsan.

Kan man dricka bort urinvägsinfektion?

Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket – det hjälper kroppen driva ut bakterierna. Många upplever att tranbärsjuice hjälper, men det finns inget vetenskapligt stöd för detta. Det viktigaste är att du får i dig mycket vätska.

Vad gör man om man har urinvägsinfektion?

Det är vanligt att behandla en urinvägsinfektion med antibiotika. Barn och vuxna som får urinvägsinfektion ofta kan behöva ta prover som visar hur urinblåsan och njurarna fungerar, till exempel med hjälp av ultraljud. Återkommande infektioner behandlas ibland med en låg dos antibiotika under längre tid.

Varför får jag urinvägsinfektion efter samlag?

Många kvinnor har problem med återkommande urinvägsinfektioner och det är vanligt att infektionen uppkommer cirka 2 dagar efter samlag. I klimakteriet när östrogenet sjunker blir slemhinnorna i slidan och urinblåsan torra och lättirriterade och orsakar ofta återkommande urinvägsinfektioner.

Hur kan man bota urinvägsinfektion själv?

Huskurer och behandling du kan göra hemma
  1. Drick mycket vatten.
  2. Värme kan lindra smärta. Prova om en värmekudde känns lindrande.
  3. Receptfria läkemedel som till exempel Ipren och Alvedon kan lindra smärtan snabbt.

Vad är tyst urinvägsinfektion?

Misstanke om okomplicerad UVI bör handläggas av ordinarie läkare på dagtid. Har den äldre inte feber kan man avvakta några dagar. Okomplicerad UVI är ofarligt och går i många fall över av sig själv. Trots positiv nitrit/leukocyter är det vanligt att det inte föreligger någon symtomgivande UVI.

What is a urinary tract infection (UTI)?

Urinary Tract Infection – Overview (signs and symptoms, pathophysiology, causes and treatment)

Kissar du taggtråd? Så undviker du urinvägsinfektion! – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar