Vad är urologi?

Vad gör en urologi?

Inom urologin behandlar vi sjukdomar i njurarna och urinvägarna hos män och kvinnor samt i könsorganen hos män. Vi bedriver också forskning samt behandlar patienter kirurgiskt och med läkemedel. En betydande del av urologi är behandling av cancer.

Varför går man till urolog?

– Några av de vanligaste orsakerna till att patienter söker sig till oss på GHP Urologcentrum Odenplan är att de misstänker att de har prostatacancer, problem med vattenkastning, blod i urinen eller förhudsproblem, säger Eva. Hos urologen kan man även få hjälp med: Vävnadsprov från prostata. Steriliseringsoperation.

Vad är Urologmottagningen?

urologmottagningen utreds och behandlas patienter med sjukdomar i urinvägarna, det vill säga njurar, urinledarna, urinblåsan, prostatakörteln och testiklarna.

Vad gör en undersköterska på urologen?

Du kommer att ansvara för den basala omvårdnaden både pre- och postoperativt, vilket bland annat innefattar patientinformation, mobilisering, sår-, stomi- och katetervård, förebyggande åtgärder för trycksår, fall och malnutrition, personlig hygien och provtagning.

Vad gör en Androlog?

Om du som man drabbats av sjukdom eller störning i fortplantningsorganet kan du besöka en androlog för undersökning och råd. Exempel på tillstånd är infertilitet, brist på testosteron eller problem med erektion och sädesuttömning.

Hur mycket tjänar en urolog?

79 200 kronor

Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad är en Uroterapeut?

En uroterapeut kan utreda och behandla dig som har problem med urinläckage, urinträngningar, blåstömningssvårigheter, upprepade urinvägsinfektioner och framfall.

Vad är TRUL?

Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) och biopsi utförs för att utesluta prostatacancer. Både palpationsfynd och förhöjda PSA-värden kan orsakas av andra åkommor än prostatacancer, exempelvis prostatit (inflammation i prostatan) och benign (godartad) prostataförstoring.

Var ligger urologen på USÖ?

På avdelningen vårdas patienter med urologiska åkommor, både de som kommer in akut och de som har en planerad operation eller behandling. Behöver du stanna kvar efter en behandling är det på avdelning 38 du övernattar.

Hur får man remiss till röntgen?

Med egen vårdbegäran kan du själv skicka in en remiss till specialistmottagningarna i länet (gäller ej specialisttandvården). Du kan antingen logga in på 1177.se för att använda e-tjänsterna eller fylla i en pappersblankett.

Vad är Parvård?

Parvård innebär att ett par bestående av undersköterska och sjuksköterska har ansvar för alla arbetsuppgifterna runt en patient. I egensköterskemodellen har samma sjuksköterska ansvaret för patienten under hela vårdperioden.

What is Urology?

What Is Urology

Urinorganen del 1 (5)

Lämna en kommentar