Vad är uv strålning?

Vad menas med UV-strålning?

Sol och solarier ger ljus, värme och ultraviolett strålning (UVstrålning). UVstrålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC. Ju mer energi desto större är risken för skador, till exempel hudrodnader, solsveda och brännskador.

Vilken UV-strålning är farlig?

Extremt UV-index (11 eller högre)

När UV-index är 11 eller högre så räknas det som extremt. Vid ekvatorn kan dessa värden förekomma året runt. I Thailand i december är UV-index 12. Då kan personer känsliga för solen bränna sig redan efter 10-15 minuter.

Var finns UV-strålning?

UV-A stråling

Den här UVstrålningen utgör cirka 95 % av den ultravioletta strålning som når jorden. UVA-strålningen passerar genom både molntäcke och glas och finns under hela året. UVA-strålning känns inte, och den kan passera genom hudens övre skikt och tränga djupt in i huden.

När är UV farligt?

När UV-index är 3 eller högre, rekommenderar cancerexperter att du skyddar dig mot solen. Och om du befinner dig i områden där indexet är 8 eller högre, behöver du extra skydd. Dessutom är UV-strålningen starkast mellan kl. 12 och 15, och då bör du i möjligaste mån undvika att vistas i solen.

När används UV-strålning?

UV-C-strålning används för att rengöra luft, vatten och ytor på sjukhus och inom industrin. UV-C-strålningen är farlig för människor och bränner huden och skadar ögonen lätt. UV-C-strålning lämpar sig väl för att desinficera luft och vatten. UV-C-strålning är inte lika lämpligt för att desinficera ytor.

Hur uppkommer UV-strålning?

Ultraviolett strålning, UV-ljus, kommer från solen men också från konstgjorda ljuskällor som solarier, kvartslampor och svetsutrustning. Strålningen har kortare våglängd än det synliga ljusets. Den mest kortvågiga delen av UV-ljuset, kallad UVC, absorberas av atmosfärens ozonlager.

Vilken typ av strålning gör oss solbrända?

Det är framförallt UVB-strålningen som gör oss solbrända. Även UVA-strålningen orsakar solbränna, men inte lika effektivt och den kan precis som UVB vara skadlig och påskynda hudens åldrande. För att skydda sig mot strålningen producerar huden ett pigment som heter melanin, som gör huden brunfärgad.

Vilken strålning från solen är farligast?

UVA-strålar:

UVA-strålar utgör 95% av de ultravioletta strålarna som når jordens yta. De passerar genom moln, glas och hudens översta lager. Till skillnad från UVB-strålar kan de inte märkas och tränger djupt in i huden. UVA-strålar kan inte ge solbränna, men de är ändå skadliga för huden.

Vilket UV-index blir man brun?

Säker tid i solen om Du har känslig hud men kan bli brun
UVindex 0 – 2* 8 – 10
Styrka Låg Mycket hög
Soltid Hela dagen* 15-30 min

Vilket land har högst UV-index?

Mätningar gjordes för drygt 10 år sedan på en vulkantopp i Bolivia, inte långt ifrån teleskopen ALMA och APEX i norra Chile. Där registrerade forskarnas ljusmätare mer uv-strålning än som någonsin uppmätts vid jordens yta.

Kan man bli brun genom ett fönster?

UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa. UVA-strålarna går nämligen djupt ner i huden och de kan leda till att huden åldras, att du får solallergi, pigmentfläckar och hudcancer.

Kan man bli brun i mars?

Även under den tidiga våren finns anledning att vara försiktig i solen – särskilt om du planerar att åka till fjällen. Snön reflekterar nämligen solstrålarna. Det är också lättare att bränna sig under våren, eftersom huden är känslig efter den mörka vintern.

När på året kan man bli brun?

I början av våren eller sommaren är det viktigt att vänja huden innan man ger sig ut i solen staka strålar. Sola i skuggan för att vänja huden och för att inte bränna dig. Du får fortfarande färg och blir brun eftersom även i skuggan utsätts du för 50% solens UV-strålar.

Kan man bli brun i september?

Ozonskiktet tunnas ut under sommaren. Det betyder att UV-strålningen normalt är större i augusti än i april, och därmed blir man något mer solbränd då (allt annat lika). – Skillnaden är inte jättestor, men den finns. Luftens temperatur spelar ingen roll alls för solbrännan.

Hur känslig är du och hur anpassar du din soltid?

Du ansvarar själv för att bedöma soltiderna, till exempel genom att: Ta hänsyn till hur din hud brukar reagera i solen. Ta hänsyn till hur rimlig tiden är för just dig. Vara uppmärksam på hur din hud reagerar i solen vid det aktuella tillfället.

UV radiation

ZEISS UVProtect – Vad är UV-strålning?

Ozon (Kemi) – Studi.se

Lämna en kommentar