Vad är vattenplaning?

Vad är vattenplaning förklara?

Vid körning med hög hastighet på fuktiga vägar kan en kil vatten bildas mellan däcket och vägytan. Däcket mister kontakt med vägbanan och fordonet reagerar inte längre när man försöker styra. Detta fenomen kallas för vattenplaning.

Hur ska man undvika vattenplaning?

Kom ihåg vid regn:
 1. Kontrollera mönsterdjupet. Rekommenderat mönsterdjup är minst fyra millimeter.
 2. Kontrollera lufttrycket. För lågt lufttryck ökar risken för vattenplaning, försämrar köregenskaperna och ökar bränsleförbrukningen samt däckslitaget.
 3. Anpassa hastigheten efter förhållanden. …
 4. Kör försiktigt. …
 5. Ha koll på vägen.

När får man vattenplaning?

Vattenplaning (på engelska aquaplaning) är ett fenomen som uppstår när däcket förlorar kontakten med vägen på grund av vått väglag. Vattenplaning sker när däcken på fordonet inte klarar av att avlägsna det överflödiga vattnet vilket leder till att däcken förlorar kontakt och glider på vattnet.

Vad ska man göra om man får vattenplaning?

Vid vattenplaning ska du absolut inte bromsa. − Viktigaste regeln är att trampa ner kopplingspedalen, eller om bilen är automatväxlad, släppa gasen. Ratten ska inte vridas innan däcken åter får väggrepp, råder Ostrovskis och vill gärna att trafikskolorna börjar använda vattenplaningssimulator i sin utbildning.

När är det lättast att få vattenplaning?

Risken för vattenplaning är speciellt stor i de vattenfyllda spåren som ofta finns på hårt trafikerade asfaltvägar. Man ska undvika att köra där och speciellt vid omkörning är det lätt att hamna i spåren. Risken för vattenplaning är som störst när regnet börjar, när vattnet sprider sig över vägbanan som en jämn matta.

Vad är det som händer när ett fordon Vattenplanar?

Vattenplaning kallas det fenomen som innebär att det vid färd med ett fordon på en våt vägbana vid en viss hastighet uppstår en vattenfilm mellan fordonets hjul och vägbanan. Vattenfilmen gör att väggreppet upphör, vilket omöjliggör att styra, bromsa eller accelerera fordonet.

Hur märker föraren att fälgen är inte är riktigt rund?

Värst är väl om fälgen inte är rund. Kastar den däremot lite i sidled så kanske det inte är hela värden. Men det fixar dom antingen med riktning eller svarvning beroende på felet.

Vilket väglag får man lättast vattenplaning?

Jämn och slät körbana. – Minskar risken, eftersom ingen djup vattensamling kan bildas på en slät väg. Smala däck. – Minska risken: ju smalare däck, desto mindre yta som kan lyfta upp bilen på vattnet.

Vilket däck är bäst för att minska vattenplaning?

Vattenplaning inträffar endast när dina bildäck kör på ”vattnet” och inte på vägen. Vilket betyder egentligen att däcket tappat fokus. För att undvika detta på bästa sett så är Goodyear, Michelin och Continental bra val. Det enklaste svaret på den här frågan är att köpa smala däck med bra mönsterdjup.

I vilken situation finns det risk för dåligt väggrepp under sommaren?

Sommarväglag. Sommaren är den årstid då det är som bäst väggrepp, men även då kan det förekomma situationer med dåligt väggrepp. När det börjar regna efter en lång period av varmt och torrt väder ökar risken för halka. Vattnet löser upp smuts och oljerester som bildar en hal sörja på vägen.

Hur ska man köra när det regnar?

Håll ett större avstånd mellan dig själv och andra fordon.

Se till att avståndet till fordonet framför dig är dubbelt så stort som normalt. Bromssträckan ökar i våta väderförhållanden. Detta gör också att du undviker vattenstänk från andra (ofta större) fordon, vilket också kan försämra sikten.

Hur känns vattenplaning?

Vattenplaning kan vara mycket obehagligt för föraren som råkar ut för det. Det uppstår när ett däck möter mer vatten än det med hjälp av däckmönster och mönsterdjup klarar av att tränga undan. Framför hjulet skapas ett vattentryck som pressar in vatten under däcket, vilket gör att det kan lätta från vägytan.

Vad är sant om regummering?

Regummering är en teknik som ökar livslängden på däcken. Man ersätter slitbanan av ett däck med en ny och behåller samma däckstomme.

Vilka däck finns?

Det finns flertalet olika Däcktyper:
 • Breda Däck.
 • XL Däck.
 • Lågprofildäck.
 • Använda däck.
 • Omformade däck.
 • Sommardäck.
 • Vinterdäck.
 • Allround däck.

Vattenplaning Förklarat (Körkortsteori)

10 frågor – Är stress bra & vilka däck är bäst vid vattenplaning?

40 Vattenplaning

Lämna en kommentar