Vad är vinterväglag?

Vad räknas som Vinterunderlag?

Polisens enkla svar är: Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

Får man köra med sommardäck om det inte är vinterväglag?

1 april till 30 november = om det inte är vinterväglag ska du använda sommardäck. 1 dec till 31 mars = du måste enligt lag ha vinterdäck. 1 oktober till 15 april = om det är vinterväglagfår du enligt lag använda dubbdäck.

Måste man ha vinterdäck om det är barmark?

Vinterdäck datum

Vid färd på väg under perioden 1 december – 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

Hur gamla vinterdäck kan man köra på?

Ålder spelar roll

Gummit är färskvara och ett vinterdäck är fräscht i cirka 3-5 år från påbörjad användning men inte mer. Skicket beror till stor del på hur däcken hanterats, förvarats och underhållits under dess livslängd. Bilden nedan visar var du kan hitta datummärkningen på dina däck.

Vad betyder dubbade vinterdäck?

Precis som andra vinterdäck har dubbdäck grövre däckmönster och mjukare gummiblandning för att fungera bättre på vinterväglag och i kalla temperaturer. Men den stora skillnaden är dubbarna, dvs. de små metallpiggarna som sitter på däckens slityta och ger däcket bättre fäste på is och snö.

Vad är böter för vinterdäck?

Så mycket får du i böter för dåliga däck
Förseelse Bötesbelopp
Otillräckligt mönsterdjup sommardäck (mindre än 1,6 mm) 1 200 kr
Otillräckligt mönsterdjup vinterdäck (mindre än 3 mm) 1 200 kr
Om du inte har vinterdäck vid vinterväglag 1 200 kr
Du kör med dubbdäck mellan 16 april och 30 september om inte vinterväglag råder 500 kr
24 juni 2021

Hur kallt sommardäck?

Farligt med sommardäck när det är kallt

Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare. Det gör att sommardäck ger betydligt sämre grepp än vinterdäck i kylan.

Hur mycket böter för sommardäck?

Om man kör utan vinterdäck när lagen kräver detta (1 december – 31 mars vid vinterväglag) så är bötesbeloppet 1200 kr. Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken (3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck) så är bötesbeloppet 1200 kr.

När byter man till sommardäck 2022?

Transportstyrelsen sätter upp specifika datum för när det är dags att byta däck. I år är kraven på vinterdäck från 1 december 2021 till 31 mars 2022. Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober 2021 till 15 april 2022. Inför varje däckbyte bör man se över sina däck, sätt säkerhet framför priset.

När blev det lag på vinterdäck i Sverige?

Den 1 januari 1999 infördes lagen om krav på vinterdäck vid vinterväglag. Lagen säger att personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar upp till 3,5 ton samt släp som dras av dessa ska vara utrustade med vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.

När måste man byta till vinterdäck 2021?

De datum som Transportstyrelsen har satt upp som krav på att ha vinterdäck är 1 december 2021 – 31 mars 2022. Det kan dock vara som så att du måste byta innan 1 december om det redan har blivit vinterväglag där du befinner dig.

Hur många mil håller dubbdäck?

Med tanke på att ett dubbdäck beräknas hålla i 3.000 mil är resultatet alarmerande. – Nu ska man veta att testkörningen var på asfalt, och inte på is eller snö. Slitaget blir väldigt stort då. Men de flesta vinterdäck körs ju inte alltid på vinterunderlag.

Vad är sant om regummering?

Regummering är en teknik som ökar livslängden på däcken. Man ersätter slitbanan av ett däck med en ny och behåller samma däckstomme.

När byta vinterdäck slitna?

Kolla åldern, mönsterdjupet, slitbanan och dubbarna på dina vinterdäck. Vid aktiv körning ska vinterdäcken inte vara äldre än sex år och maximalt tio år gamla. Med tiden hårdnar däckets gummiblandning, vilket försämrar greppet. Köp nya vinterdäck när mönsterdjupet är fyra millimeter.

Hur ofta ska man byta ut vinterdäck?

Efter fem års användning av däcken ska de noggrant kontrolleras, minst en gång om året, av en däckexpert. Av säkerhetsskäl rekommenderar Michelin att däck som är äldre än tio år, från och med tillverkningsdatum, byts ut mot nya däck. Även om de verkar vara i gott skick och inte har slitits ner till mönsterdjupvarnaren.

Ta Körkort – Vinterväglag

Vinter och hala vägar

Vinterväglag – tänk på det här

Lämna en kommentar