Vad är vinyl?

Vad är vinylskivor gjort av?

En vinylskiva är en grammofonskiva av vinylplast. Den var det dominerande uppspelningsmediet i musikbranschen mellan cirka 1950 och 1990.

Vad är skillnaden mellan LP och vinyl?

LP är en förkortning av long play, och är ett format av framförallt vinylskivor med en diameter på 12 tum (30 cm), som avspelas med en rotationshastighet av 33⅓ varv per minut. Vinyl både i form av singel och LP ersatte de mycket ömtåliga ”stenkakorna” eller 78-varvarna under slutet av 1950-talet.

Hur fungerar en grammofonskiva?

En grammofonskiva är en typ av fonogram där ljud lagras på en cirkulär skiva i form av ett graverat spår av varierande vidd och svängning, vilket från början avlästes med en stålnål som mekaniskt påverkade ett litet membran av metall eller glimmer.

Hur fungerar en vinyl?

Anledningen till att LP-skivor spelas upp med 33 1/3 varv i hastighet är att man får plats med mer musik helt enkelt. Detta kan kompenseras med att man har en tjockare vinylskiva och då istället kan ha lite djupare spår vilket höjer dynamiken på ljudet.

Vad är en stenkaka gjord av?

Benämningen ”stenkaka” syftar på att skivorna är betydligt hårdare än vinylskivorna. Det ses ibland pejorativt, särskilt av skivsamlare. På tyska används namnet ”Schellackplatten” efter det dominerande tillverkningsmaterialet schellack.

Hur tillverkas en vinylskiva?

– Stämpelskivorna är 197 grader varma för att göra klumpen mjuk och man pressar med ett tryck av 100ton. På så sätt tvingar man klumpen att forma sig utefter “stämpelskivorna”. – Man får lite spillmaterial som skärs bort och till sist och man får den färdiga vinylskivan vilket tar mindre än 30 sekunder att pressa.

Vilka vinylskivor är värda pengar?

7 av de mest dyrbara LP-skivorna

The Rolling Stones | Street Fighting Man (1968): Kostar cirka 145 000 kr. Bob Dylan | The Freewheelin Bob Dylan (1963): Kostar cirka 280 000 kr. Prince | The Black Album: Kostar cirka 340 000 kr. The Beatles | The Beatles (1963): En LP med ett lågt serienummer kostar uppemot 550 000 kr.

Varför vinylskiva?

Ljudet i digital musik är mer komprimerat, packat. LP-skivan har en större dynamik, mer nyanser. – Det betyder att man hör pauser och crescendon tydligare, säger Uffe Enberg. Sedan kommer mer känslomässiga argument.

Varför köpa vinyl?

Det folk vill köpavinyl är till största del sådan musik som inte hittas på listettorna. I dag kan man hitta i princip alla genrer på vinyl, och det är också populärt att artister ger ut sina nya album både på cd och vinyl. Johansson föredrar att lyssna på musik från vinylskiva eller kassett.

Kan LP kallas?

LP-skivan eller vinylskivan som den också kallas för, är som tidigare nämnts föregångaren till CD-skivan. Akronymen LP står för de engelska termen “long play” och är tillverkad i vinyl.

Finns det något värde på Stenkakor?

Kolla annonser där samlare köper stenkakor. men du kanske ska skaffa en 78-varvsnål först och provlyssna så dom inte låter illa. Man kan faktiskt få ganska bra betalt för stenkakor idag.

Vad är en EP skiva?

EP (förkortning av engelska extended play, ”utökad spelning” i betydelsen ”förlängd speltid”, EP i svenskt plural) är ett musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel, vanligen 3–5 låtar på totalt 10–20 minuters speltid.

Är vinyl plast?

Vinylplast är en sammanfattande benämning på de plaster som innehåller en viss sorts molekylgrupp: vinylgruppen. Till denna kategori av plaster hör exempelvis polyvinylklorid (PVC).

Hur fungerar en LP spelare?

Hur funkar vinyl? Vinylspelare är ingen komplicerad historia utan består av en skivtallrik, tonarm med pickup, på/av-knapp samt en liten switch eller skåra för att välja mellan 33 eller 45 varv per minut som idag är standard.

Skivspelare! Grundinställningar, vad ska jag tänka på?

Hur man lägger ett vinylgolv | Hunting family huset Del 18 vinylgolv

Hur börjar man lägga ett vinylgolv?

Lämna en kommentar