Vad är vitiligo?

Vid vitiligo får du vita fläckar i huden, och ibland även vita hårstrån. Det beror på att det saknas pigment. Vitiligo kan finnas på enstaka eller flera ställen på kroppen. Vitiligo smittar inte.

Kan man bli frisk från vitiligo?

Sjukdomen kan försvinna av sig själv i undantagsfall, men i de allra flesta fall får man större områden med vitiligo över tid.

Vilken ålder får man vitiligo?

Patienter i alla åldrar kan drabbas men den genomsnittliga tiden för debut är runt 20 års ålder. Vitiligo kan i ovanliga fall vara ett led i ett bakomliggande syndrom.

Hur kan man få bort vitiligo?

Behandling vid vitiligo
  1. Kortisonsalva eller-kräm som du smörjer fläckarna med. …
  2. Läkemedel som dämpar immunförsvaret, antingen som salvor eller tabletter.
  3. Ljusterapi med ultravioletta strålar. …
  4. Kirurgisk behandling där melanocyter från opåverkad hud transplanteras in i området med vitiligo.

Hur snabbt utvecklas vitiligo?

Fläckarnas utbredning ökar ofta sakta under årens lopp men i enstaka fall snabb spridning under månader. Viss repigmentering förekommer. Segmentell vitiligo: Utvecklar sig inom 3–12 månader och sprider sig vanligtvis inte efter det. Håller sig ofta inom ett dermatom.

Kan man träna upp sitt pigment?

Pigmenstcellera blir också fler och vi blir då brunare i huden, säger Pernilla Stocks Odebrand som arbetar på hudmottagningen på Ljungby och Växjö lasarett. Men kan man inte träna upp sig när det gäller pigmentet. – Nej egentligen kan man inte det utan det är våra gener och vår arvsmassa som styr hur solbrända vi blir.

Hur ska jag behandla min vitiligo? Experten tipsar

Farliga eksemet: ”Då ska man söka vård direkt” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lisa Anckarman om sin Vitiligo: ”Det finns ingen medicin”

Lämna en kommentar