Vad är vitost?

Är Vitost samma som fetaost?

Fetaost är ursprungsskyddad och får tillverkas i sju regioner i Grekland. Där har man gjort den syrliga osten av får- och getmjölk sedan generationer tillbaka. Salladsost eller vitost är ett nytt påfund. Det är en mild ost av komjölk som inte kräver samma omsorg som fetan och därför kan säljas till ett lägre pris.

Är fetaost och Salladsost samma sak?

Fetaosten har en stark traditionell prägel och tillverkning och innehåll är ursprungsskyddat. Minst 70 procent av mjölken ska vara pastöriserad fårmjölk och resten getmjölk. Salladsosten är en mycket mild variant på fetaost och tillverkas enbart av komjölk.

Vad betyder det grekiska ordet fetta?

Det grekiska ordet feta lär komma från det italienska ordet fetta som betyder ”skiva”. Ordet introducerades till grekiskan på 1600-talet. Det är omstritt huruvida ordet ”skiva” hänvisar till hur osten serveras eller hur skivor lagras i saltlake i tunnor.

Vad är feta ost gjord av?

Fetaost har betydlig mer smak och är gjord på fårmjölk och getmjölk, och måste som redan nämnts tillverkas i Grekland. Salladsost är mycket mildare i smaken och tillverkas av bara komjölk.

Vad är bosnisk Vitost?

Travnik vitost är en fantastisk ost från Bosnien! Skär den i små tårtbitar i värm den ugnen. Passa på att njuta med ett glas rosé. Travnik vitost är en färskost i saltlag och liknar fetaosten som kommer från Grekland.

Hur gör man Vitost hemma?

Vitost
  1. Ostlöpe finns att köpa i vanliga matvarubutiker, brukar oftast stå i mjölkkylen alt. …
  2. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. …
  3. Tillsätt ostlöpe och rör om försiktigt.
  4. Låt det stå och ysta under lock, rör om lite grand.
  5. När det ystat färdigt, häll över i ett durkslag. …
  6. Nu är osten klar, färsk.

Vad är bra med fetaost?

Är ett av de mest kompletta livsmedlen. Innehåller högkvalitativt protein, är en bra källa till vitaminer och mineraler, har ett bra fettinnehål,l innehåller alla essentiella aminosyror vi behöver och har ett högt innehåll av nyttiga antioxidanter.

Hur använder man Vitost?

Apetina® vitost är krämiga färskostar tillverkade enligt traditionella recept. Ostarna passar perfekt i sallader och varma rätter samt som snacks och smaksättare i kalla såser.

Är det nyttigt att äta fetaost?

Liksom alla mejeriprodukter har fetaost ett mycket högt proteininnehåll, något som aktuell vetenskaplig litteratur tar upp. Dessa är näringsämnen med högt biologiskt värde, och som innehåller alla essentiella aminosyror. Dessutom förekommer de i en form som är mycket lättsmält.

Vad kallas fetaost tillverkad utanför Grekland?

Feta är inom EU en ursprungsskyddad benämning, vilket innebär att namnet inte får användas för liknande ost tillverkad i andra länder. Sådan ost marknadsförs ibland under namnet vitost (även allmän benämning för grekiska ostar av samma typ) eller under tillverkaregna namn.

Varför heter fetaost fetaost?

Ja, varför heter det fetaost? Fetaosten av får- och getmjölk heter så efter italienska ordet fetta som betyder skiva och som först 2002 ursprungsskyddades. Grekiska ordet φέτα (féta) härstammar tydligen från italienska fetta som egentligen betyder skiva.

Vad kallas fetaost som tillverkas utanför Grekland?

fetaosten skyddas av en EU-lagstiftning och endast de ostar som tillverkas i Makedonien, Thrakien, Thessalien, centrala fastlandet Grekland, Peloponnesos och Lesbos får kallas fetaost. Liknande ostar som produceras någon annanstans i östra Medelhavsområdet, runt Svarta havet och utanför EU kallas ofta för vitost.

Hur görs feta ost?

Tillverkningen börjar med att mjölken anländer till mejeriet där den pastöriseras (upphettas till ca 65°) och homogeniseras (mjölkfettet finfördelas i mjölken). När mjölken svalnat till rätt temperatur tillsätts det vegetabiliska ystenzymet som gör att mjölkens protein koagulerar till ostmassa.

Är det löpe i fetaost?

Feta – den ursprungsskyddade osten

Minst 70 % av mjölken ska vara pastöriserad fårmjölk och resten pastöriserad getmjölk. Löpen kan antingen vara animaliskt löpe eller ystenzym. Havssalt är det enda som får tillsättas. Osten ska lagras i minst 2 månader, fetthalten ska vara 23 % och vattenhalten inte överstiga 56 %.

Är det mjölk i fetaost?

Följande livsmedel/ingredienser kan innehålla mjölk, välj en mjölkfri produkt: Mjölk, yoghurt, fil, grädde, crème fraiche, gräddfil, kvarg, kesella, keso. Smör, margarin, matlagningsfett. Ost, messmör, mesost, mjukost, fetaost, mozzarella, färskost.

Medelhavspaj med vitost | Apetina

Jehovas vittnen

Fräsch melonsallad med vitost | Apetina

Lämna en kommentar