Vad är vo2max?

Vad är normalt VO2max?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Vad är ett bra VO2max kvinna?

Vad räknas som högt? Kvinnliga elitlöpare har VO2max som ligger runt 60-75 ml/kg/min och män 75-95 ml/kg/min, att jämföra med en normal kvinna i 30-årsåldern som kan ligga runt 35.

Hur räknar man ut sin VO2max?

VO2max (aerob effekt)

Testet tar ca 8-12 min och görs normalt på löpband eller cykel. Under dessa minuter ökar belastningen successivt från lätt jogging till mycket hård löpning. Testet ger dig ett testvärde som är ett kvitto på hur vältränad du är jämfört med genomsnittet i Sverige.

Vad innebär det att en person har ett högt VO2max?

Ju högre VO2max, desto mer effektivt kan kroppen göra sig av med koldioxid och desto mer syre kan transporteras till musklerna. Om du har hög VO2max har du med andra ord en hög mjölksyregräns. Du orkar springa snabbare och under längre tid innan kroppen börjar utveckla mjölksyra och du tvingas att sakta ned.

Vad är bra syreupptagning?

Ofta divideras sedan detta värde sedan med kroppsvikten och man får det så kallade testvärdet, det vill säga maximal syreupptagning i ml per minut och kg. En motionär ligger vanligen mellan 40-50 ml/min/kg medan vältränade elitidrottare i konditionsidrotter har testvärden på > 70 ml/min/kg.

Hur ska jag träna för att öka VO2max?

Testa att sprinta i 30 sekunder, återhämta dig i 30 sekunder och upprepa detta i 5 till 10 minuter. Du kan också få liknande förbättringar av din VO2 max genom backträning där du springer uppför backen så snabbt du kan. I Nike Run Club-appen hittar du flera olika träningspass med HIIT och backträning.

Vem har högst VO2Max?

Topp 10 för män
score name sport
96.0 Bjørn Dæhlie Norwegian cross country skier
93.0 Kurt Asle Arvesen Road Cycling
92.5 Greg LeMond cycling
92.0 Matt Carpenter runner

6 rader till

9 okt. 2013

Vad är ett bra CTL värde?

För män runt 30 år anses ett konditionsvärde på över 45 som bra. För kvinnor i samma ålder bör det vara över 40.

Vad mäter man konkret vid VO2max undersökning?

VO2max betyder maximal syreupptagningsförmåga. Alltså den mängd syre kroppen maximalt kan tillgodogöra sig per kilo kroppsvikt och per minut. När man pratar om VO2max-träning så är det träning med så hög belastning att man stressar den kapaciteten.

Hur mäter Apple Watch VO2max?

Kondition i Apple Watch beräknar användarens VO2 max i ml/kg/min genom att mäta hur användarens puls svarar på fysisk aktivitet.

Hur räknar man ut sin metaboliska ålder?

Metabolisk ålder genom att använda VO2 Max

Status för metabolisk ålder är en relaterad tolkning av ditt uppskattade VO2-max. Den beräknas genom att jämföra ditt aktuella VO2-max med normalvärdena för personer i olika åldrar inom samma kön. I takt med att vi åldras minskar oftast vår kardiorespiratoriska kondition.

Vad bidrar till en hög syreupptagningsförmåga?

Syreupptagningsförmågan förbättras mest genom högintensiv träning, det spelar då mindre roll om träningen bedrivs som löpning, skidåkning, cykel eller annan pulshöjande aktivitet.

Hur påverkar vikten VO2max?

VO2 max är ml syre du gör av med per minut och kilo kroppsvikt, så ja, samma prestation/mätresultat med lägre vikt ger högre värde.

What Is VO2 Max And How Can You Increase It?

Firstbeat explains VO2max

What Is A VO2 Max Test? | Why & How To Work Out Your VO2 Max

Lämna en kommentar