Vad är wikipedia?

Är Wikipedia en pålitlig källa?

Wikipedia är fortsatt en av de tio populäraste sidorna på internet. Det som hade kunnat underminera Wikipedias trovärdighet är att plattformen öppet för vem som helst att gå in och justera informationen som finns där. Men det har visat sig att det är just detta som också uppslagsverkets styrka.

Vad har Wikipedia för syfte?

Wikipedia är det största och mest kända av Wikimedia Foundations olika projekt som syftar till att erbjuda fri kunskap till alla människor i hela världen.

Vad är Wikipedia för organisation?

Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia och flera andra stora sajter, är en ideell, allmännyttig organisation.

Vad för typ av källa är Wikipedia?

När man använder Wikipedia som källa i tidningar, böcker, uppsatser eller i andra sammanhang, bör man ha i åtanke Wikipedias speciella egenskaper jämfört med traditionella typer av källor, såsom exempelvis tryckta uppslagsverk som inte kan ändras från dag till dag eller webbplatser som har en entydig avsändare.

Hur vet man vad som är en pålitlig källa?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter?

Vad är en pålitlig källa?

För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Vilka webbplatser är anslutna till Wikipedia?

Utöver Wikipedia stöder Wikimedia Foundation ett antal kostnadsfria kunskapsprojekt, inklusive:
  • Wikimedia Commons – ett kostnadsfritt licensierat arkiv med bilder, video och mediefiler.
  • Wiktionary – ett gratis, flerspråkigt lexikon.
  • Wikiquote – en resurs med citat från kända människor och konstnärliga verk.
26 okt. 2021

Varför får man använda materialet på Wikipedia?

En av Wikipedias grundprinciper är att dess innehåll ska vara fritt. Till skillnad från många andra källor på och utanför Internet får du alltså återanvända Wikipedias material – utan att betala, utan att fråga om lov och utan att smyga.

Varför ska man inte använda Wikipedia?

Den som säger att nätuppslagsverket Wikipedia är fullt med en massa strunt har fel. Undersökningar visar att största delen artiklarna på Wikipedia (oftast) är fakta. Men det gäller att minnas att vem som helst kan redigera artiklarna och att informationen därför kan vara felaktig.

Vem skriver artiklarna på Wikipedia?

Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att artiklarna i Wikipedia skrivs av människor som du själv, världen över och dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar.

Vilken organisation hanterar Wikipedia?

Varumärket Wikipedia (inklusive dess logotyp) ägs av den ideella organisationen Wikimedia Foundation, som också driver servrarna, utvecklar programvaran, arbetar med strategiska mål och hanterar vissa juridiska frågor.

Har Wikipedia kontaktinformation?

Var beredd på att det ibland kan vara så att ingen just då tittar i kanalen. E-posta Wikimedias svenska informationsgrupp: [email protected]. Ej faktafrågor. Administratörer är användare med behörighet att radera, återställa och låsa sidor.

Vilka olika typer av källor finns det?

Inom den traditionella källkritiken delas källor in i tre typer:
  • Skriftliga. Text i alla dess former, till exempel en tryckt Internetguide.
  • Muntliga. Intervjuer och vittnesmål, till exempel ett radioprogram.
  • Materiella. Fysiska ting som bär vittnesbörd om skeenden, till exempel en runsten.

Vem har gjort källan Wikipedia?

Innehållet bygger på oberoende trovärdiga källor. Wikipedia lanserades den 15 januari 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger, ursprungligen i en engelskspråkig version, och är det mest besökta uppslagsverket på internet. Svenskspråkiga Wikipedia startades den 21 maj 2001.

Wikipedia – hur fungerar det?

Frukostseminarium – Vad är Wikipedia?

Lektion 1: Bli bekant med Wikipedias innehåll

Lämna en kommentar