Vad är yrkeshögskola?

Vad är det för skillnad på högskola och yrkeshögskola?

Den främsta skillnaden är den täta kopplingen till arbetslivet. Medan högskolor och universitet ställer andra krav på behörighet, är mer teoretiskt lagda och i viss utsträckning syftar mer till vidare forskning, så strävar yrkeshögskolan efter att leda dig som studerar direkt ut i arbetslivet där du vill vara.

Vad kan man plugga på yrkeshögskola?

 • Bygg, anläggning och fastighet.
 • Data/IT.
 • Djurvård, lantbruk, skog och trädgård.
 • Ekonomi, administration och försäljning.
 • Friskvård och kroppsvård.
 • Hotell, restaurang och turism.
 • Hälso- och sjukvård samt socialt arbete.
 • Journalistik och information.

Är yrkeshögskola sämre än högskola?

Yrkeshögskolan En examen från Yrkeshögskolan leder snabbare till jobb än en kandidatexamen från högskolan och på fyra, fem års sikt är resultatet lika. Däremot ger kandidatexamen en bättre löneutveckling, visar en ny studie.

Vad är bäst högskola eller yrkeshögskola?

Sveriges bästa YH-utbildningar
 • Berghs School of Communication.
 • Consensus.
 • Campus Värnamo.
 • IT-Högskolan.
 • Yrkeshögskolan för hudvård och Spa.
 • Flygteknikcenter Ljungbyhed.
 • Nackademin.
 • Forshaga Akademin.
6 apr. 2020

Är Yrkesakademin bra?

Snittbetyg: 4,5. Baseras på 84 recensioner. Detta var en väldigt bra utbildning för mig. En komprimerad Distansutbildning som innehåller de mest relevanta delarna för att kunna arbeta inom produktionsutveckling.

Är yrkeshögskola akademisk utbildning?

I regel är YH-utbildningar något kortare än akademiska utbildningar. Merparten innehåller också praktik eller LIA, som står för Lärande i arbete, vilket inte alla akademiska utbildningar gör. LIA är ingen vanlig praktik utan du utbildas i skarpt läge, ute på en arbetsplats.

Är yrkeshögskola på gymnasienivå?

Yrkeshögskola (YH) är en helt annan skolform. De ger yrkesutbildning på eftergymnasial nivå och är alltså inte ett alternativ om man vill läsa in behörighet från gymnasiet. Men vill ni kolla på YH-utbildningar kan ni göra det på Studentum.se.

Är yrkeshögskola gratis?

De flesta YH-utbildningarna är gratis, men det finns YH-skolor som tar ut en studerandeavgift.

Vilka utbildningar betalar arbetsförmedlingen?

Arbetsmarknadsutbildning, komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet.

Hur svårt det är att komma in på yrkeshögskola?

Är det svårt att komma in på utbildningen? Det beror på hur många som söker. Vissa utbildningar är mer populära än andra och då är det lite svårare. Om det är många som söker så kallar vi i vissa fall till urvalstest.

Kan man plugga vidare efter yrkeshögskola?

Vissa YH-utbildningar har en del moment i utbildningen där man får högskolepoäng, då kan man tillgodoräkna dessa om man vill läsa vidare. Det brukar dock handlar om mellan 7,5-15 högskolepoäng vanligtvis och det är inte särskilt många YH-utbildningar som har detta.

Vad tjänar en YH ingenjör?

Hur mycket ska jag begära i ingångslön? För 2022 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 37 300 kr/mån och du som är högskoleingenjör begär minst 35 300 kr/mån i ingångslön.

Vilka utbildningar är mest populära?

De mest populära utbildningarna är juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet enligt statistik från UHR. De mest populära universiteten är just nu Uppsala universitet, Stockholms universitet och Göteborgs universitet.

Vad är bästa utbildningen?

Läkare är det yrke som har högst livslön, 28,2 miljoner kronor, i jämförelse med 19,1 miljoner för den med endast naturvetenskaplig gymnasieutbildning. Andra utbildningar i topp är civilingenjör, ekonom och jurist. Tandhygienist, bibliotekarie och fysioterapeut ligger lägre i livslön än den med gymnasieutbildning.

Vilken it utbildning är bäst?

Två bra IT utbildningar på kandidatnivå är Datavetenskapligt program och Systemvetenskap, som ger dig rätt kompetens för att få ett bra jobb inom IT. En annan universitetsutbildning som ger dig bra förutsättningar för arbetslivet är Software Engineering and Management som finns både som kandidat- och masterutbildning.

En film om Yrkeshögskolan

Grundläggande om yrkeshögskolan

Välkommen till yrkeshögskolan

Lämna en kommentar