Vad är yrsel?

Vid yrsel känner du dig yr och ostadig i kroppen. Ofta kan det kännas som att din omgivning snurrar och du kan få svårt att orientera dig. Yrsel och illamående hör ofta ihop och det är inte ovanligt att du mår så illa att du behöver kräkas när du är riktigt yr.

När är yrsel farligt?

Yrsel går oftast över snabbt och är inte skadlig, även om det kan kännas obehagligt. Ring genast 112 om någon har yrsel och samtidigt får ont i bröstet, blir förlamad eller har svårt att andas. Det är mycket ovanligt att ha yrsel som enda symtom på någon allvarlig sjukdom.

Vad kan vara orsak till yrsel?

Yrsel kan troligen bero på det mesta. Längre ned finns en lista på flera tänkbara orsaker, men listan gör inte anspråk på att vara fullständig. Yrsel är för många människor skrämmande och upplevs ofta som något hotfullt. För de flesta drabbade är det viktigt att över huvud taget få klarhet i vad som orsakar yrseln.

Hur länge kan man gå med yrsel?

Yrseln kan komma som en attack som varar i en kort stund då det snurrar eller gungar i huvudet. Man kan uppleva illamående, få svimningskänsla och nedsatt hörsel. Yrseln kan också hålla i sig flera veckor.

Varför är jag vinglig?

Balansen är beroende av information från ögon, balansorgan och kroppens muskler och leder. De flesta orsakerna till yrsel är vanligtvis ofarliga. Om yrsel följs av nedsatt hörsel, kraftigt öronsus, försämrad syn, feber, svår huvudvärk, hjärtklappning, bröstsmärtor eller andningssvårigheter, bör du kontakta läkare.

Hur man får bort yrsel?

Programmet går ut på att träna balanssystemet genom övningar som utmanar balansen så mycket som möjligt. Yrselpatienten ska t ex balansera på en balansplatta, gå baklänges samtidigt som hon vrider huvudet fram och tillbaka, och stå på en mjuk dyna samtidigt som hon blundar och vrider på huvudet.

Varför är jag så trött och yr?

Om du upplever att du är trött hela tiden kan det bero på någon typ av järn- eller vitaminbrist. Andra tecken kan vara att du känner dig yr, orkeslös och får huvudvärk. Oftast kan du tillgodose dina dagliga behov med hjälp av näringsrik kost eller kosttillskott för att motverka trötthet.

Doktor Mikael: ”Därför får du yrsel” – Nyhetsmorgon (TV4)

Föreläsning: Yrsel

jag har yrsel Vad är kristalsjuka och vad gör man åt det

Lämna en kommentar