Vad betyder 2x på besiktningen?

Anmärkning 2x (eller villkorstvåa), fordonet behöver ej återkomma för efterkontroll; ett mindre fel har upptäckts, till exempel en trasig lampa, och föraren får en uppmaning att åtgärda felet snarast möjligt, men behöver inte återkomma för efterkontroll.

Vad händer om man får en 2a på besiktningen?

Utebliven kontroll: Ifall fordonet inte genomgår kontrollbesiktning inom utsatt tid får det körförbud. Samma sak gäller om du får en anmärkning vid kontrollbesiktningen som innebär att du måste göra efterkontroll (så kallad tvåa) men inte infinner dig inom en månad.

Hur många tvåor för körförbud?

Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.

Vad betyder en 2a?

Dock finns det inget som heter 1:a längre utan den kallas ”lätt 2a” eller 2X. Allt som har med trafiksäkerheten att göra får tvåa, t ex pissdåliga torkarblad, spricka i synfältet, riktigt sliten vindruta, olagliga däck, vassa skärmkanter, slitna bussningar etc etc.

När måste bilen Ombesiktigas?

Vissa fel leder till att fordon blir underkänt utan krav på efterkontroll. Felen måste åtgärdas, men fordonet behöver inte ombesiktigas. Om samma fel finns vid nästa besiktning blir fordonet dock automatiskt underkänt med krav på efterkontroll. Många fel leder dock till krav på efterkontroll direkt.

Måste signalhornet fungera?

Kontrollera oljenivån i motorn. Kontrollera att alla lyktor inklusive blinkers, positionsljus och lykta ovanför registreringsskylt fungerar. Signalhorn ska också fungera. Kontrollera däckens mönsterdjup.

Får man köra med en 2 A?

Har du fått en 2:afår du inte använda fordonet mer än nödvändigt för att felet åtgärdat, det vill säga mellan verkstaden och bilprovningen. Men har du åtgärdat felet så får du bruka bilen tills ”första månadens” slut.

Kan man få nya tvåor på efterkontroll?

Ja, den som utför efterkontrollen får ändra bedömningen om den föregående visar sig vara fel.

Vad händer om man blir stoppad med körförbud?

En bil med körförbud får inte framföras på allmän väg. Undantag görs för att köra kortast lämpliga väg till verkstaden för reparation eller besiktning. Om en bil med körförbud ändå framförs i trafik riskerar bilägaren böta 1500 kronor.

Får man köra en bil med körförbud till verkstad?

Körförbud. Om du inte besiktar fordonet i tid, får du automatiskt körförbud (så kallat inträtt körförbud). Fordonet får då bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt.

Vad menas med att släcka tvåor?

Gick din bil inte igenom besiktningen? Låt Bilbolaget utföra efterkontrollen och intyga åtgärden, det vill säga ”släcka 2:or”. Det betyder att du inte behöver åka tillbaka till besiktningsföretaget vilket gör att du sparar tid. Arbetskostnad och material tillkommer.

Vad innebär en 1a på besiktningen?

Protokoll med godkänt resultat

1. Om ditt fordon har godkänts vid besiktning framkommer inga brister på protokollet. Här visas då enbart information om fordonets värden såsom avgasvärden och bromsvärden.

Vad betyder siffrorna på Besiktningsprotokollet?

När besiktningen är klar får du ett protokoll med resultatet – godkänt, underkänt med eller utan krav på ombesiktning, körförbud eller krav på annan typ av besiktning. Du får också en beskrivning om de olika resultaten och vad de innebär för dig som fordonsägare.

Vad händer om bilen inte klarar besiktningen?

Om fordonet inte besiktats eller inom angiven tid inträder automatiskt körförbud. Normalt inträder detta efter en månad, men om ditt fordon underkänns för tredje gången i rad har du bara en vecka på dig att åtgärda felen.

Kan man få tag på gamla besiktningsprotokoll?

Vi har bara möjlighet att skicka protokoll för fordon som har besiktats hos DEKRA och som är högst tre år gamla. På Transportstyrelsens hemsida kan du se datum från senaste godkända kontrollbesiktningen och mätarställning. En kopia på besiktningsprotokollet skickas som en pdf per e-post.

Var hittar du information om hur många passagerare?

I registreringsbeviset kan du hitta många viktiga uppgifter om fordonet, bland annat hur många passagerare din bil är godkänd för.

Så här går det till när vi besiktar din bil

Så här får du ALLTID bilen genom besiktningen! – [VLOGG #121]

Checklista innan besiktningen!

Lämna en kommentar