Blanchering är en matlagningsmetod där matvaran snabbt kokas i lättsaltat vatten i cirka 1 min och sedan snabbt kyls ner i till exempel vatten med isbitar i. Ett annat sätt är att koka upp vatten och hälla över grönsakerna – som sedan kyls ner snabbt. Ett annat ord för att blanchera är att förvälla.
Vilka livsmedel kan man blanchera?
Grönsaker låter man ibland koka några minuter, det kan exempelvis vara smålök, morötter eller potatis, som man sedan skall fortsätta att tillaga exempelvis i ugnen eller i stekpannan. Vinterkål förvälls ofta för att den ska få en mildare smak.
Varför Blancherar man ett livsmedel?
Olika livsmedel blancheras av olika anledningar: Blanchering av kött och ben: Vid upphettning av kött och ben utfälls olika ämnen, därför kan man blanchera det så att ämnena avlägsnas. Men hårt saltade, rimmade eller rökta köttprodukter blancheras för att mildra smaken och ta bort eventuella beska bismaker.
Vad är skillnaden på att Sautera och att fräsa?
Fräsa (sautera)
När man fräser något så ska ingrediensen bli varm och mjukna, men inte få färg. Lök blir till exempel ganska genomskinlig när den värms upp, om den inte blir för varm. Värt att notera är att ett mer korrekt ord är fräsa är sautera, det är dock ovanligt att detta används i vardagliga recept.
Hur Blancherar man vitkål?
Strimla vitkålen tunt, gärna med en osthyvel. Lägg ner kålen i det kokande vattnet och låt koka 2 min. Häll av vattnet i ett durkslag.
Vad är Lågtemperaturstekning?
Kött som tillagas på låg temperatur i ugnen blir extra saftigt och mört. Vi har därför ett program för lågtemperaturstekning i flera av våra ugnar. Med denna funktion steks köttet först i 120C eller 150C och efter tio minuter sänks temperaturen automatiskt ner till 80C.
Varför Blancherar man grönsaker?
Blanchera betyder att vi kokar grönsakerna en kort tid varefter de snabbt kyls ned i isvatten. Grönsakernas nedbrytande enzymer är inaktiva i låga temperaturer och dör i höga, vilket betyder att då vi snabbt kokar upp grönsaken så dör enzymerna i ytskiktet medan de i innerskiktet inte ännu hunnit aktivera sig pga.
Vad betyder passera mat?
Passera: Pressa ett livsmedel, t ex bär och kokta grönsaker, genom en sil så att det blir finfördelat och ev rester av skal och kärnor skiljs av. Pikera: Spritsa t ex smörkräm eller kristyr som garnering. Kan även vara synonymt med att späcka.
Vad betyder det att förvälla?
Att förvälla betyder att man försiktigt kokar svampen och oftast räcker det med att man kokar den i sitt eget svampiga spad.
Vad innebär det att Sautera?
”Sauter” betyder ”hoppa” på franska. Själva poängen med den relativt djupa och skålformade stekpannan som fått namnet sauteuse är att fint skurna råvaror ska hoppa runt på hög värme under kort tid. Målet är att protein som sauteras ska få en hårdstekt, smakrik yta utan att torka ut.
Vad är fräsning matlagning?
Att fräsa betyder att ett livsmedel upphettas i fett på svag värme utan att det tar färg. Fräsningen ger en djupare och fylligare smak på maten. Fräst lök skall bli glansig, nästan genomskinlig och svagt gyllengul men inte brun. Fräsning kan göras i både gryta och stekpanna.
Vad betyder det att steka?
Stekning är en matlagningsmetod som innebär att matvaran läggs på en het yta, oftast en stekpanna eller ett stekbord. För att undvika att det som steks bränns fast kan man tillsätta matfett.
Vad betyder fräsa lök?
Här är skillnaderna hårfina och olika kockar kan slänga sig med olika begrepp, men: Att fräsa lök handlar om att steka löken på lite högre temperatur (se bryna lök, nedan) men under kortare tid. Den ska bli ordentligt varm och genomskinlig, men får inte gå så länge att den börjar få färg – för då är den brynt.
Kan man frysa in färsk vitkål?
Förvaring. Vitkål förvaras bäst i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad vitkål går bra att frysa.
Hur delar man ett kålhuvud?
Dela halvorna och skär ut den fasta stockdelen som inte används. Fortsätt dela eller strimla efter behov. Man kan finstrimla vitkål med en osthyvel eller potatisskalare. Skall helt kålhuvud kokas skär man ut stocken med en vass kortare kniv som sticks in runt stocken i cirkel in mot mitten.
Hur Förväller man vitkål?
Koka upp vattnet i en kastrull. Skär vitkålshuvudet i klyftor, ungefär som att du skulle klyfta en apelsin. Häll ner lite salt i vattnet och lägg ner vitkålen. Koka på strax över medelvärme tills vitkålen börjat mjuka.
#Linjekock | Blanchera Tomaterna!
VAD BETYDER DINA DRÖMMAR?
Bland råvaror & rivjärn #4 – Blanchera tomater