Vad betyder däckdimensionerna?

Vad betyder olika nummer och bokstäver på däckets sidovägg? (till exempel däckstorlek 205/55 R 16 94 T XL) De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden.

Vad betyder 195 65 15?

195/65 R15.

Att det handlar om däckets bredd (i millimeter), däckets höjd (i procent av bredden), att det är ett radialdäck och fälgdiametern (i tum). Men sedan blir det mer spännande. Här får du lära dig att läsa av hastighetsklass, vilken vecka däcket har tillverkats och hur däcket själv kan visa slitage.

Vad betyder W däck?

16 visar däckets inre diameter och det är där man vet om man kan ha 16 tums fälgar. Hade det stått 18 så betyder det att du kan ha 18 tums fälgar. W är viktigt för det är den som anger hur snabbt du får köra med däcket, W motsvarar hastighetsindexen på däcket.

Vad betyder 97y på däck?

siffran är för hur mycket tyngd däcket är gjort för…

Vad betyder bokstäverna på däck?

Exempel: 205/55 R16. Den första siffran, 205, står för bredden på däckets bredaste del i millimeter. Andra siffran, 55, står för höjden på däcket angett i procent av bredden. Nästa siffra, 16, är fälgdiametern och R:et i dimensionsbeteckningen står för Radialdäck.

Vad betyder 215 65r16?

De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden. ”R” står för däckets konstruktionsmetod som indikerar att däcket är ett radiellt däck.

Vad betyder 185 65 15?

Däckdimensionen 185/65 R15 80H betyder:

185 = Däckets bredd i millimeter. 65 = Däcksidans höjd i procent av däcksbredden. R = Radialdäck. 15 = Fälgens diameter i tum.

Vad betyder 225 45 r17?

Däckets dimensioner

I vårt exempel indikerar de två första siffrorna, åtskilda av snedstrecket, däckstorleken. Däcket är sålunda 195 millimeter stort. Förhållandet mellan dess höjd och bredd är 60 procent. Ju lägre procentandel, desto lägre är däckets kant.

Vad betyder r14 på däck?

Däckets bredd är alltså de tre första siffrorna. Nästa märkning beskriver däckets konstruktion och diameter. Radialdäck (R) är den absolut vanligaste konstruktionen på däck idag. Siffrorna som följer därefter står för däckets diameter.

Vad betyder 100w på däck?

Begreppet bultcirkel talar om hur många bulthål fälgen har samt diametern mellan bulthålen. Bultcirkeln anges ofta som 5/100, vilket betyder att fälgen har 5 bulthål med 100 som cirkeldiameter. vissa däck finns det en pil som anger däckets rotationsriktning.

Vad betyder 98t på däck?

Belastningsindex är egentligen inget annat än ett numeriskt värde som anger den maximala lastvikten som varje däck klarar av. Den maximala kapaciteten per däck anges i kilogram (kg). Belastningsgrad och hastighetsindex bör ses tillsammans när man köper nya däck. Desto högre slutsiffra desto högre vikt.

Vad betyder 97w på däck?

97 visar vilket värde i belastningsindex som däcket har. I detta fallet 97 som innebär att däcket kan som mest belastas med 730 kg vid fullt lufttryck. W visar vilket värde däcket har i hastighetsindex. I detta exempel har allltså däcket W viket betyder att däcket får högs användas vid en hastighet på 270 km/timme.

Vad betyder 94v på däck?

94 = belastningsindex (load index) V = hastighetsklass (speed rating) XL = förstärkt/extra vikt (extra load)

Vad är Fälgskydd på däck?

Fälgskyddet på ett däck består av en gummilist som löper längsmed kanten på den yttre sidoväggen. Den sticker ut lite över fälgkanten och skyddar därmed fälgen – alltså när däcket kommer i kontakt med trottoarkanten.

Vad betyder siffrorna på fälgen?

Den anger hur många bulthål fälgen har och hur stort avståndet mellan dem är. Bultcirkelns diameter anges i millimeter tillsammans med antalet bulthål. Står det till exempel 5/112, så innebär det att det är fem hål och att cirkeldiametern är 112 millimeter.

Vad är C klassade däck?

Stommen i ett Cdäck skapar en ökad stabilitet under körning samt när husbilen står stilla. Detta är att föredra för dig som vill öka din säkerhet ute på vägarna. Detta är däck som klarar en högre vikt än vid en personbil. Med Cdäck kan du känna dig trygg i att du har däck som håller dig säker.

VAD BETYDER DINA DRÖMMAR?

Däckteknik på 60 sekunder: Vad betyder märkningarna på däcket?

Vad betyder delaktighet?

Lämna en kommentar