Vad betyder däckmärkningen?

Symbolen med ett regnmoln bredvid däcket visar helt enkelt hur bra däcket bromsar på vått underlag. Och skillnaden mellan ett A-graderat däck och ett däck som har F-märkning är två billängder, det vill säga tio meter. (G-graderade däck har för låg säkerhet och bör inte användas.)

Hur är sommardäck märkta?

När du köper nya däck ska du kontrollera att de är E-märkta (typgodkända). Märkningen sitter på däckets sida och består av ett gement eller versalt ”E” följt av ett godkännnandenummer. Märkningen är en garanti för att däcket klarar de säkerhetskrav som finns på däck inom Europa.

Vad betyder bokstäverna på däck?

Exempel: 205/55 R16. Den första siffran, 205, står för bredden på däckets bredaste del i millimeter. Andra siffran, 55, står för höjden på däcket angett i procent av bredden. Nästa siffra, 16, är fälgdiametern och R:et i dimensionsbeteckningen står för Radialdäck.

Vad betyder 94w på däck?

16 visar däckets inre diameter och det är där man vet om man kan ha 16 tums fälgar. Hade det stått 18 så betyder det att du kan ha 18 tums fälgar. W är viktigt för det är den som anger hur snabbt du får köra med däcket, W motsvarar hastighetsindexen på däcket.

Vad betyder 98t på däck?

Belastningsindex är egentligen inget annat än ett numeriskt värde som anger den maximala lastvikten som varje däck klarar av. Den maximala kapaciteten per däck anges i kilogram (kg). Belastningsgrad och hastighetsindex bör ses tillsammans när man köper nya däck. Desto högre slutsiffra desto högre vikt.

Vad betyder siffrorna i däckdimensionen?

Vad betyder olika nummer och bokstäver på däckets sidovägg? (till exempel däckstorlek 205/55 R 16 94 T XL) De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden.

Vad är Fälgskydd på däck?

Fälgskyddet på ett däck består av en gummilist som löper längsmed kanten på den yttre sidoväggen. Den sticker ut lite över fälgkanten och skyddar därmed fälgen – alltså när däcket kommer i kontakt med trottoarkanten.

Vad betyder 100w på däck?

Begreppet bultcirkel talar om hur många bulthål fälgen har samt diametern mellan bulthålen. Bultcirkeln anges ofta som 5/100, vilket betyder att fälgen har 5 bulthål med 100 som cirkeldiameter. vissa däck finns det en pil som anger däckets rotationsriktning.

Vad betyder 97y på däck?

siffran är för hur mycket tyngd däcket är gjort för…

Vad betyder 225 45 r17?

Däckets dimensioner

I vårt exempel indikerar de två första siffrorna, åtskilda av snedstrecket, däckstorleken. Däcket är sålunda 195 millimeter stort. Förhållandet mellan dess höjd och bredd är 60 procent. Ju lägre procentandel, desto lägre är däckets kant.

Varför XL däck?

Med däck som är märkta med XL får du alltså bättre prestanda och mindre bensinkostnad, förutsatt att du har en tung bil som kräver dessa däck. Det är dock viktigt att du följer tillverkarens riktlinjer kring tryck i däcken, eftersom det ger dig en optimal körupplevelse och säkerställer att däcken håller i längden.

Vad betyder XL på ett däck?

XL innebär att bilen kan ha däck med högre lastindex (Extra Load). I vårt exempel är lastindex 94. Om index var 91 skulle inte märkningen XL behövas. De flesta däckmodeller har en Extra Load-modell och en modell för normal last.

Kan man använda C-däck på personbil?

När det kommer till lagar och regler så är det samma som för en personbil. Däcken ska bytas vid de olika säsongerna. Du bör alltså ha ett C-däck för sommarbruk på sommaren och ett C-däck för vinterbruk under vintertid. När det kommer till mönsterdjup så ska även lätta lastbilar ha minst 3 mm.

Vad betyder 91t på däck?

Belastning och hastighet

Det kan stå till exempel 195/65 R16 91H 91. Det står för den vikt som ditt däck max kan belastas med och bokstaven H anger den maximala hastigheten som däcket klarar av. Du kan avläsa vad de olika bokstäverna och siffrorna betyder med hjälp av olika index.

Vad betyder 97w på däck?

97 visar vilket värde i belastningsindex som däcket har. I detta fallet 97 som innebär att däcket kan som mest belastas med 730 kg vid fullt lufttryck. W visar vilket värde däcket har i hastighetsindex. I detta exempel har allltså däcket W viket betyder att däcket får högs användas vid en hastighet på 270 km/timme.

Vad betyder vol på däck?

Volvo Originaldäck – finns hos Bilia

Däcken som är monterade på en ny Volvobil har utvecklats för att passa perfekt för den specifika modellen. Om du väljer Volvomärkta däck när du byter kan du vara säker på att du får däck med samma egenskaper.

Tyre labels: What do they mean?

Däckteknik på 60 sekunder: Däckstorlek – vad betyder det?

Däckteknik på 60 sekunder: Vad betyder märkningarna på däcket?

Lämna en kommentar