Vad betyder dialekt?

Vad är en dialekt egentligen? Det korta svaret är att dialekt är en variant av ett språk, och den varianten talas i ett visst geografiskt område. Enkelt uttryckt är en dialekt en variant av ett språk som talas inom ett visst geografiskt område.

Vad är typiskt för en dialekt?

En dialekt är en variant av ett språk som talas inom ett avgränsat geografiskt område. I dagligt tal använder man ofta begreppet dialekt som en motsats till föreställningen om ett standard- språk (riksspråk) som är helt utan lokala språkdrag. Lokal/traditionell dialekt skiljer sig mest från standardspråket.

Hur många Dialektområden finns det i Sverige?

Språkforskare har dock kunnat dela in dialekterna i större huvudområden. Det har gjorts utifrån ett antal viktiga dialektdrag, som ganska väl sammanfaller i sin utbredning. Den vanligaste indelningen består av sex områden: sydsvenska mål, götamål, sveamål, gotländska mål, norrländska mål, östsvenska mål.

Vad är skillnaden mellan dialekter?

Dialekter är språk – i första hand talade språk. Standardspråket är den variant av huvudspråket som används i officiella sammanhang och som ligger till grund för skriftspråket.

Hur uppstår en dialekt?

Dialekter finns för att blandningen av gammalt och nytt i språket skiljer sig åt från plats till plats. Olika nyheter har uppkommit i olika områden. Efterhand som tiden gått har det därför blivit större och större skillnader mellan dialekter runtom i landet.

Vad är en Sociolek?

Det här fenomenet liknar dialekter men här handlar det om hur sociala skillnader visar sig i språket. Variationerna hänger alltså samman med vad personen har för yrke, kön, ålder, utbildning, status, intressen etc. Vanligen behärskar en människa flera sociolekter eftersom man ingår i flera sammanhang.

Vad är ett standardspråk?

Standardspråk, riksspråk eller högspråk är den form av ett språk som är allmänt accepterad och stiliskt neutral, till skillnad från till exempel olika dialekter. Det är standardspråket som skolorna har till uppgift att undervisa, med andra ord den form av språket som barnen lär sig att skriva och läsa.

Vilka är Dialektområdena i Sverige?

De svenska dialekterna kan delas in i grupper, eller dialektområden. Från söder till norr i Sverige är dessa dialektområden: sydsvenska mål, götamål, gotländska mål, sveamål (indelade i två grupper, mellansvenska och uppsvenska), dalabergslagsmål och norrländska mål.

Var i världen pratar man svenska?

Svenska talas av ungefär 10 miljoner människor, framför allt i Sverige, men också i Finland där knappt 300 000 personer har svenska som sitt förstaspråk. Svenska talas också, som förstaspråk eller som ett arvspråk, av ett fåtal talare i USA och Estland.

Vilka är de största dialekterna i Sverige?

Svenska språkforskare brukar dela in svenska dialekter i 6 större huvudområden, trots att det finns många fler dialekter än så som används flitigt runtom i landet idag. De sex huvudområdena har definierats som Sydsvenskamål, Götamål, Sveamål, Gotländska mål, Norrländska mål och Östsvenska mål.

Vad är negativt med dialekter?

En nackdel med dialekter är att det kan skapa utanförskap då man har en annan dialekt en sitt umgänge. En annan nackdel med dialekter är att det kan vara svårt att förstå varandra, även då man pratar samma språk( ex norrländska kan vara svårt för mig att förstå) .

Är slang en dialekt?

Slang är liksom ett slarvigare sätt att prata – liksom en blandning mellan olika språk och dialekter med lite rikssvenska slangord. Och nu har vardagsslangen bara blivit det vanliga sättet att prata.

Kan dialekt vara?

En dialekt (av grekiska διάλεκτος; diálektos) eller ett mål (folkmål, sockenmål, bygdemål, allmogemål) är en språklig varietet med regional (geografisk) bas och viss tidsmässig konstans i motsats till sociolekter som har sin bas i en samhällsklass. Slang och jargong är andra varieteter.

Varför utvecklas dialekter?

Utvecklingen har drivits av två krafter som drar åt varsitt håll. Å ena sidan finns en strävan att skilja ut den egna gruppen från andra genom att ta avstånd från deras sätt att tala. Å andra sidan kan det också finnas en önskan att närma sig andra grupper genom att efterlikna deras språk.

Vad beror Dialektutjämningen på?

Dialektutjämningens tid. Det senaste seklets omvälvande samhällsutveckling har medfört stora språkliga förändringar. Dialekterna har gått från att vara utpräglat lokala språkvarianter med många specifika särdrag, till att bli mer lika varandra över större regioner och mindre särpräglade.

Hur kan dialekter skapa avstånd mellan människor?

ex någon från Gotland känner en viss samhörighet när de träffar någon med samma dialekt. Samtidigt kanske de känner ett visst avstånd från någon med annan dialekt. Man kan även tänka sig att någon med Pitemål känner samhörighet med någon med Kalixmål (även fast det troligen räknas som olika dialekter).

Språkbruk del 1

Robert Gustafsson testar dialekter

Dialekter

Lämna en kommentar