Vad betyder excentrisk?

En person kallas excentrisk om personen inte följer den allmänna synen eller sättet (utövandet) och uppvisar avvikande värderingar. En excentrisk person kan vara originell, asocial, och bohemisk eller ha en icke gängse syn på eller förhållande till något. Excentriska personer avviker från andra i olika grader.

Vad menas med excentrisk träning?

Dessa olika rörelsetyper kallas för koncentrisk och excentrisk träning. En koncentrisk rörelse innebär att muskeln drar ihop sig och blir kortare, medan en excentrisk rörelse sträcker ut din muskel under rörelsen.

Varför excentrisk träning?

Tillväxten av styrka och muskelvolym är större av excentrisk styrketräning än enbart koncentrisk. I studien ovan jämfördes som sagt excentrisk styrketräning med endast koncentrisk, men mycket tyder på att den bästa effekten får man av dynamisk träning av båda faser men där man betonar den excentriska fasen.

Vad är en excentrisk Tåhävning?

Genom att göra en övning bromsande (excentriskt) så belastas muskeln under förlängning istället för förkortning. Detta är ett sätt att kunna belasta muskeln tyngre fast med mindre smärta, varpå det är en vanlig strategi att nyttja i rehabiliteringssyfte.

Vad är koncentriska cirklar?

Koncentrisk är ett ord som härstammar från latinskans concentricus, eller gemensam mitt. Motsatsen är excentrisk, med olika centrum. Uttrycket används framför allt i geometri om cirklar och klot. Uttrycket kan också användas när man talar om armsträckningar [1].

Vilka övningar är koncentriska?

Exempel på några övningars koncentriska fas.
 1. Chins. Vägen upp (dragläget)
 2. Knäböj. Vägen upp (pressläget)
 3. Sittande rodd. Vägen mot dig (dragläget)

Vad är Anaerobisk träning?

Exempel på anaerob träning:
 1. Tuffa intervaller.
 2. Styrketräning.
 3. Spinning i uppförsbackar och i sprint.
 4. Snabba kortdistanslopp.
 5. Delar i Crossfit.
27 apr. 2020

Vilka olika sätt kan man styrketräna på förklara två av dem mer noggrant?

Olika former av styrketräning
 • Maskiner i gymmet. Dessa är bra då de är till hjälp för själva utförandet. …
 • Fria vikter. Träning med fria vikter går att få idrottsspecifikt, det vill säga rörelser som efterliknar det som du utsätts för i din idrott. …
 • Kroppsvikt. …
 • Tänk på din hållning.

Skelettmusklernas arbetssätt

Excentrisk träning vs explosiv träning

Vad betyder isometrisk kontraktion?

Lämna en kommentar