Vad betyder god fortsättning?

När julen väl börjat, och det är till exempel annandag jul kan man säga God fortsättning. Efter tolvslaget på nyårsafton kan man önska varandra ett gott nytt år, och dagarna därefter kan man återigen säga God fortsättning.

Hur länge kan man säga god fortsättning?

Vanligast är dock uttrycket i mellandagarna och i början av januari. Då används det oftast utan ytterligare specificering: God fortsättning! När uttrycket används mellan jul och nyår betyder det god fortsättning på helgerna och när det används i januari betyder det god fortsättning på det nya året.

Vad ska man svara på god fortsättning?

God fortsättning” mumlar vi blygt till varandra när vi har halkat oss fram genom snömodden. ”Tack detsamma” ska mansvara. Och så kan man fortsätta samtalet huruvida det verkligen har varit någon bra början på det här nya året, 2002. För det är ju detta som fortsättningshälsningen gäller.

När kan man använda god fortsättning?

”Gott slut” kan användas under ett litet fönster runt 30–31 december. ”Gott nytt år” passar självklart bra under nyårsafton och nyårsdagen men bör inte användas för länge, för den som vill vara regelivrare. Efter 1 januari fram till runt trettondagen passar ”god fortsättning på det nya året” bra.

Hur man gratulera jul?

Klassiska julhälsningar

God Jul och riktigt Gott Nytt År! God Jul till er alla. God Jul till dig och de dina. Jag önskar er en underbar julafton.

Hur länge önska gott nytt år?

Du säger Gott slut på året den 30:e och 31:a december. Sedan säger du Gott Nytt År från midnatt 31/12 och den 1 januari. God fortsättning på det nya året säger du från 2 januari och det brukar hålla på ungefär halva januari. Därefter avtar det eller så slutar man helt att säga nyårshälsningen.

Hur länge får man säga gott nytt år?

Det är helt i sin ordning att från den 27 december även säga Gott Nytt År till de du inte kommer träffa innan nyåret. Den frasen kan du säga fram till och med trettonhelgen. Därefter kan du säga det mer selektivt under hela januari till de du inte har mött på ett tag.

Vad säger man på det nya året?

”Gott nytt årsäger man främst efter tolvslaget på nyårsafton. Sedan kan man säga ”god fortsättning” igen dagarna efter det. I det fallet menar man att man önskar en god fortsättning på det nya året.

När kan man säga detsamma?

Glad midsommar, trevlig helg används sällan som ensamma hälsningsfraser när man passerar varandra på gatan, vilket är fallet med god jul. Här är det inte orimligt att svara med detsamma.

Kan man svara detsamma på gott nytt år?

Språkrådet on Twitter: ”Båda funkar.

Vad kan man säga istället för god jul?

Olika hälsningar

Före jul säger man ofta God jul och gott nytt år till dem som man inte förväntar sig att träffa förrän det blivit ett nytt år. När julen väl börjat, och det är till exempel annandag jul kan man säga God fortsättning.

Hur hälsar man i mellandagarna?

God fortsättning (på julen) från 25 dec till 30 december. Gott slut (på det gamla året) 30 och 31:a december.

Hur man kan säga god jul?

I Sverige byter vi också hälsningsfraser under julhelgens gång. Före julafton önskar vi god jul, med tillägget gott nytt år om vi inte tror att vi träffar personen förrän efter nyår. Efter julafton respektive nyårsafton säger vi god fortsättning, som en önskan om god fortsättning på julhelgerna.

Hur avslutar man ett julkort?

Hur du avslutar dina julkort. På önskefoto, väljer vi ofta att avsluta våra julkort med det klassiska “med kärlek”. Men om du vill prova något annorlunda, kommer här ytterligare några förslag du kan använda istället.

När gratulerar man jul?

Att tänka på när man önskar en god jul

En julhälsning kan vara precis så mycket eller så lite som man själv önskar. Valet på hur du vill förmedla god vilja och lyckönskningar till nära och kära under juletider är helt upp till dig.

Vilka skickar man julkort till?

Viktiga datum för dig som ska skicka julkort eller julpaket med posten (Postnord). Tiderna visar när du behöver senast posta dina julkort, brev och postpaket för att de ska nå mottagaren innan jul.

God fortsättning från Riks

God fortsättning..!

God fortsättning och grattis alla vinnare i Sollebrunn – Postkodlotteriet

Lämna en kommentar